Élvezze a nagyszerű vadászatot az éjszakai célzókkal

Termikus távcsövek

A hőkamerás távcső az éjjellátó távcsövekhez képest jelentősen eltérő elven működik. Minden tárgynak van hőmérséklete és hőt sugároz. A hőkamerás készülék rögzíti a sugarakat, és ezeket az emberi szem számára látható képpé alakítja át. 

A hőtávcsövek számos előnyt kínálnak, például az éjjellátóhoz képest nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek. Működésük nem függ a jelenlévő fény mennyiségétől. Ez azt jelenti, hogy a hőkameráknak felhős és holdtalan éjszakákon nincs igazán szükségük kiegészítő fényforrásra. Emellett nappal és éjszaka is egyaránt működnek, így könnyebb a rájuk való rálátás.

A termikus távcsövekhez azonban néhány hátrány is társul. A termikus működés azon a koncepción alapul, hogy minden tárgynak más-más a hőmérséklete. Ez azt jelenti, hogy a termálok a sűrű növényzet közepén álló állatokra fókuszálhatnak anélkül, hogy magát a növényzetet megmutatnák. Ez előnyösnek tűnhet és hangozhat, amíg végül rá nem jön, hogy a növényzet elég sűrű lehet ahhoz, hogy visszaverje a golyót, amelyet ki fog lőni. Hasonlóképpen, abban a pillanatban, amikor az agancsok kilépnek a bársonyos állapotból, ezek már nem kapnak vérellátást, és a környezetéhez hasonló hőmérsékletet vesznek fel. Ez azt jelenti, hogy nem fogja tudni látni őket a hőhatáson. Ha a trófea megfelelő azonosításához szükséges az agancsok megtekintése, akkor kéznél kell tartania egy éjjellátó készüléket. 

Éjjellátó távcsövek

Amint azt már tudhatja, valójában két fő fajta éjszakai távcső létezik (https://nocnaoptika.com/), ezek pedig a termikus és az éjjellátó. Az éjjellátó távcsövek felerősítik a fényt, hogy még a sötétben is láthasson. A lencse összegyűjti a fényt, majd ezt a fénynek kitett elektronokat felszabadító mátrixba küldi. Több elektron van, ha több fény is van. Az elektronok akkor és ott ütköznek a képernyőbe, ahol és amikor egy elektron eléri a képernyőt, fényt bocsátanak ki. A fény folyamatosan erősödik, amíg a kép elég világos nem lesz ahhoz, hogy az emberi szem számára láthatóvá váljon. 

Az éjjellátó távcsövekkel kapcsolatban számos probléma vagy korlát van. A gyakorlatban a hatótávolságuk csak körülbelül 100 méterre korlátozódik. Ezeket a távcsöveket fényes nappal nem lehet használni, mivel a mátrixot érő fénymennyiség túlzottan sok elektront szabadít fel, és végül tönkreteszi magát. Ez azt jelenti, hogy nappal nem fog látni az éjjellátó távcső használatával, és éjszakai lövészetet kell beütemeznie ahhoz, hogy ez lehetséges legyen.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: