Modern vázákhoz használt gyakori anyagok

A kőedényeket vagy kerámiaedényeket világos színű és finom textúrájú agyagból készítik, amelyet utána mázzal vonnak be. Ezeket a tartályokat ezután magas hőmérsékleten égetik a kemencében, hogy segítsenek csökkenteni az edény porózus szintjét és az elemekkel szembeni sebezhetőségét. A kerámia vázák azonban még mindig megrepedhetnek, ha hideg időben kint hagyják őket.

Kerámia vázák
Kerámia vázák

Az ilyen fajta tartósság egyik hátránya, hogy ezek a vázák általában nagyon nehezek, bár ez a tényező még mindig nagyszerű választássá teszi őket olyan növények számára, amelyek felülről nehéznek nőnek. A kerámia vázák is egy kicsit drágák, de a minták és a színes mázak széles választékában találhatók.  

Ezek a vázák is rengeteg méretben és formában kaphatók, amelyek közül a leggyakoribbak a nagy tálak. 

Kókuszrost

A kókuszvázák ökológiailag és gazdaságilag is jó választásnak számítanak. Ezek a kókuszdióhéjból készült ültetőedények. Ezek a préselt papírcserepekhez képest is strapabíróbbak, mégis ugyanazokat az előnyöket nyújtják, mint a papírcserepek.

Vannak olyan típusok is, amelyek kókuszdióhéj helyett gabonahéj és különböző kötőanyagok felhasználásával készülnek. A kókuszdió modern vázák megfizethetőek, és sokféle formában és színben találhatók meg, átmérőjük legfeljebb körülbelül egy láb.   

Beton

A beton virágláda általában jól néznek ki, különösen, ha egy kicsit öregedtek. Bár a beton praktikus megoldás a nagyobb növények számára, amelyeknek a puszta súlya miatt esetleg ballaszttámogatásra van szükségük a szél ellen, ez a súly lehet az oka annak is, hogy a növénytartót nehéz mozgatni.

DIY betonváza

Ez azt jelenti, hogy ha betonkonténereket tervez szinte bármire használni, gondoskodjon arról, hogy tudja, hol szeretné, hogy ott legyen, ahol biztos lehet benne, hogy nem fogja mozgatni.

De ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy senki sem fogja megtréfálni, elmozdítani vagy akár ellopni. A beton jó és megbízható szigetelőanyag, amely még akkor is védve tudja tartani a növények gyökereit, amikor jelentős hőmérséklet-változások vannak.  

Fém

A fémvázák nagyon tartósak és rendkívül nehezek, ha a tok vasról van szó. Az olyan fémek, mint az alumínium, a kertészek számára a fém tartósságát könnyebb súllyal biztosíthatják, hogy a cserepek mozgatása és az ültetés praktikusabbá váljon. 

Az alumínium nem rozsdásodik, nem igényel festést, és olcsóbb is, mint más fémek. Néhány más gyakori fémválaszték a réz, az ólom, a cink és a rézzel bevont rozsdamentes acél. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: