Fedezze fel a pozíciófények titkait 

Mik azok a helyzetjelzők? Hol találhatók a járművében? Automatikusan bekapcsolnak? Hogyan működnek egyáltalán? Ha Ön is olyan, mint a legtöbb járművezető, akkor jó eséllyel soha nem hallott a helyzetjelző vagy a parkolófényről a vezetési órán. De ne aggódjon. Ez nem azt jelenti, hogy alvás vagy valami más kötötte le a figyelmét. A helyzetjelző lámpák az autó egyik legkevésbé megértett és figyelmen kívül hagyott alkatrészei közé tartoznak, a legtöbb sofőrnek még az azonosításuk is nehézséget okoz.

Hogy végre véget vessünk a zűrzavarnak, íme néhány fontos dolog, amit tudnod kell ezekről a kicsi, de hasznos lámpákról, amelyek miatt értékelni fogod a birtoklásukat. 

Mik azok a helyzetjelzők?

Nem könnyű meghatározni a helyzet- vagy a parkolófényt. Könnyebb elmagyarázni, hogy ezek a fények nem azok. Például ezek a fények nem nappali menetfények vagy ködlámpák. A fényszóróktól is különböznek, bár egyes autókban mindkettő egyetlen egységben van. Bár ezek a fények is hasonló rendszeren keresztül áramköröznek, mint a jelzőlámpák, ezek nem feltétlenül az irányjelző vagy a villogó fénye. 

A parkolófényeknek például nincs univerzális elhelyezésük.

A parkolófények semmilyen módon nem kapcsolódnak a féklámpákhoz, és különállóak a vészvillogótól, amelyet minden parkoláskor használ. A parkolófényeket gyakran összekeverik a parkolóérzékelőkkel vagy a kis lámpákkal is, amelyek minden alkalommal bekapcsolhatnak, amikor a parkolást segítő rendszer visszasegíti Önt. Ismétlem azonban, ezek nem azonosak a parkolófényekkel. 

A konszenzus itt az, hogy a helyzetjelzők egy kissé elavult fényrendszer a jármű hátsó, oldalsó vagy elülső részén. Eredetileg ezeket a lámpákat parkolásra szánták. Napjainkban elsődleges funkciójuk az, hogy az autót láthatóbbá tegyék az úton. Itt ér véget a konszenzus. Innentől kezdve a parkolófények a jármű korától és az autó gyártójától függően eltérő módon nézhetnek ki. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: