Válassza ki a megfelelő tetőcsomagtartót

Könnyű összezavarodni, ha tetőcsomagtartót szeretnénk vásárolni. Figyelembe kell vennünk azt, hogy mit fogunk belepakolni, az autónk modelljét és a piacon jelenleg kapható tetőcsomagtartók elérhetőségét. Szó szerint több száz különböző termék áll rendelkezésre a különböző típusú csomagok szállítására. A gyártók más-más termékeket kínálnak különböző terhek szállításához és különböző járművekhez. Megpróbáljuk kitalálni, hogy pontosan hogyan kell használni a tetőcsomagtartókat.
Az tetőcsomagtartó az autót terheli. Tehát az első kérdésünk az kell legyen, hogy “milyen terhet fogok szállítani?”. Szintén figyelembe kell venni azt is, hogy a stílus is fontos. A tetőcsomagtartó, amely megfelel ugyan a célnak de tönkreteszi az autó megjelenését, nem jó megoldás. Győződjünk meg arról, hogy a tetőcsomagtartó nem csak jól illeszkedik, de jól is néz ki. Sokféle típust kínálnak szinte minden autótípushoz, de nézzünk meg néhányat a legelterjedtebb formák közül.

Emelt sín

Nem mindegyik autóra van gyárilag kereszttartó telepítve. Ez a fajta lehetővé teszi számunkra, hogy rögzítsünk egyet a már meglévő sínekre. Nagyon könnyű telepíteni, bárki meg tudja csinálni. Mindössze azt kell megtudnunk, hogy mekkora terhelést fog elbírni, így elkerülhető a túlterhelés.

Réselt tető

Egyes járművek, különösen a szabadidő-autók réselt tetővel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a két oldalán hornyolt mélyedések vannak, amelyek végigérnek a tetőn. Ezért számos tetőcsomagtartót lehet felszerelni a járműre. Mindössze arra kell figyelni, hogy megfelelően van-e ráillesztve a tetőcsomagtartó, biztonságos, tehát nem eshet le.

Sín nélküli járművek

Ne aggódjon! Sokféleképpen lehet tetőcsomagtartót rakni az autóra, még ha gyárilag nincs is rajta sín vagy mélyedés. A legtöbb modellnek vannak olyan illesztési pontjai a tetőn, amelyeket kifejezetten az autók állványainak felszerelésére terveztek. Ha ilyen sincs az autón, akkor speciális tetőszerkezet szükséges a csomagtartó felrakásához. Az ajtószélek felett kell kapcsokat elhelyezni, amelyek rögzítik a síneket és a tetőcsomagtartók. Ezek azonban nem bírnak el akkora terhelést, mivel nem lehet őket olyan stabilan rögzíteni, mint a fentebb említetteket.

Mire kell figyelni

A tetőcsomagtartó felszerelése gyors és egyszerű lehet, de van néhány dolog, amire figyelni kell. Gyorsan nézzük meg ezeket:

  1. A helyes felszerelés
    A teherszállításhoz biztonságos rögzítőrendszer szükséges. Senki sem akarja, hogy a rakomány az autópálya közepén repüljön le a tetőről.
  2. Figyeljünk a súlyra
    Nem szabad túlterhelni a síneket, mert károsíthatják az autót. Ügyeljen arra, tudja, mekkora a gyártó által javasolt súly és a maximális terhelhetőség mértéke.
  3. Ismerjük a hátrányokat
    A tetőcsomagtartók használata növelheti az üzemanyag-fogyasztást, mivel légellenállást okoznak. Nem terhelt állapotban körülbelül 1%-kal, míg terhelt állapotban 5%-kal is több lehet az üzemanyag-fogyasztás. Néhány fajta zörgő hanggal járhat, amikor nagy sebességnél levegő éri.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: