Sportcipő útmutató mindenkinek

Nos, a rövid és egyszerű válasz: igen. Minden alkalommal, amikor futni indulsz, a lábad a futójárás néven ismert egyszerű mozgást végez, amely a sarkadon landol, a lábad a saroktól a lábujjak felé gördül, és végül a lábujjakkal elindul. 

Amint rálépsz a lábadra, másféltől a testsúlyod háromszorosáig terjedő erőt fejtesz ki. A futócipőnek két elsődleges funkciója van. Az első az ütés egy részének elnyelése, vagy más néven párnázás. A második a lábak hatékony és biztonságos mozgását segíti vagy ösztönzi a futás során.

A futócipőket az egyszerű mozgásra optimalizálták és tervezték. Vannak más sportágak, amelyekben több mozgás, ugrás, forgás, hirtelen irány- és sebességváltás van. 

Ha olyan cipőt visel, amelyet más célokra szántak, akkor nem fogja élvezni azokat az előnyöket, amelyeket a futócipő hivatott nyújtani, és potenciálisan nagyobb sérülésveszélynek teszi ki magát. 

Mennyit kell költened a futócipődre?

A legtöbb ilyen cipő ára 60 dollárról indul, ami akár 200 dollárig vagy még magasabbra is emelkedhet. 

A legkeresettebb modellek szinte minden márka esetében 100 és 120 dollár között mozognak. Ez az, ami a legjobb értéket adhatja a pénzéért. Ezek főként a belépőszintű cipőkhöz képest jobbak, és általában a drágább cipők közötti különbség nem igazán nagy. 

Sportcipőt
A sportcipőt ideális lábbeli ösvényfutóknak, sétáknak és túrázásoknak

Ahelyett, hogy egy olcsóbb árú futócipőt választana, ajánlott egy előző évi modellt vásárolni (infashionshop.hr). Ezért 25%-kal, akár 40%-kal kevesebbet is fizethet. Ajánlott régebbi jó cipőt választani az olcsó és vadonatúj helyett. 

Ha 150 dollárt vagy annál magasabb árat fizetsz, akkor legtöbbször az újabb technológiákért vagy jobb anyagokért fizetsz, és nem igazán egy jobb párért. 

Olvassa el a következő cikket is: Minden körülmények között jól látni

Bármelyik optikus el fogja mondani, hogy a szemüveg számos előnyt kínál a kontaktlencsékkel szemben. Nagyon kevés tisztítást és karbantartást igényelnek, viselésükhöz nem kell hozzáérni a szemhez (csökkentve a szemfertőzések kockázatát), és olcsóbbak, mint a hosszú távú kontaktlencsék, mivel nem kell őket gyakran cserélni.

Fontos figyelembe veendő tényezők 

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a futócipő vásárlásakor a legfontosabb és leglényegesebb tényező az illeszkedés és a kényelem a sérülésveszély szempontjából. A legkisebb kényelmetlenséggel kapcsolatos probléma is felerősödik, amint elkezdesz futni.

Miért van szüksége a magas ívű futóknak párnázott futócipőre?

Ha a cipő túl hosszú vagy túl rövid, túl szűk vagy túl széles, ha egy apró varrat a cipőben rosszul dörzsöl, képzelje el, hogy ezt több ezer lépésen keresztül kell elviselnie, a lábának a hőhatás miatti duzzanatával kombinálva, vagy ha a kis varrat igazi hólyaggá alakul.

Ahhoz, hogy biztos legyen abban, hogy a kényelmes és jól illeszkedő sportcipőt kapja, figyelembe véve, hogy a lába futás közben megduzzad, próbáljon fel több márkát és méretet, és tegyen sok beltéri sétát, mielőtt meghozza a végső döntést, és viselje őket az első futáson. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: