Hogyan termesztjük a gombát otthon

Ez a cikk útmutatónak szánjuk, hogy segítsen az embereknek abban, hogy otthon termeszthessék a saját Hericium erinaceusukat. Az itt leírt lépések az én több mint négy éve tartó gombatermesztési tapasztalataimon alapulnak, tehát működniük kell. Azonban mindig előfordulhat, hogy valami olyan dolog történik, ami nem került bele ebbe a dokumentumba, vagy hogy valami fontosat nem vettem figyelembe.

Mielőtt belevágnánk, szeretnék, ha mindenki szem előtt tartana néhány dolgot a Hericium erinaceus Süngomba termesztése során. Sok oka lehet annak, hogy valami rosszul sülhet el a Hericium erinaceus termesztése során, de a leggyakoribb hibák a következők:

Ha a Hericium erinaceus nem hoz termést 4 héten belül azután, hogy a szubsztrátblokkba ültette, akkor ennek legvalószínűbb oka a helytelen termesztési körülmények.
 • Nem megfelelő termesztési körülmények – túl hideg vagy túl meleg. Ez nagyon fontos! Ha a gombakészlet hőmérsékletét az ívás után 4-5 napig egyenletesen 25°C-on tartod, majd további 3-4 napig 21°C körül tartod, akkor a gomba magától elkezd növekedni, ha minden más jól megy. Amint a micélium elkezd növekedni, és amint fehéres, bolyhos foltokat lát az aljzatblokk tetején, hagyja békén, és ne nyúljon hozzá többet a szüretig! Így értem el, hogy az enyémek többsége termést hozta az évek során, annak ellenére, hogy nem használtam burkolatot.
 • Rossz szubsztrátum – nem megfelelő fajta gombaszubsztrátum, például barna rizsliszt (BRF) vagy rozsliszt (RF) használata. Bár az első készleteimet brf-en sikerült gyümölcsözésre bírnom, sokkal könnyebb eredményt elérni, ha a megfelelő szubsztrátumot használod! Én személy szerint azt ajánlom, hogy készítsd el a saját keverékedet a Hericium erinaceus termesztéséhez, mert olcsó és könnyen kezelhető, ha egyszer minden fel van állítva.
 • Nem elég fény – a túl sötét vagy a túl kevés fény egyszerűen nem lesz jó! Egy kis, 15 W-os CFL izzónak több mint elegendőnek kell lennie, ha a termesztőkészleted olyan helyiségben van elhelyezve, ahol a nap nagy részében sok közvetett napfény érkezik az ablakokból, de nem közvetlenül az ablakok tetején.
 • Rossz gombatermesztő készlet. Ezt a legnehezebb megmagyarázni, mert olyan sokféle készlet létezik, de ne feledd, hogy ha a készletedben nincs egy jól drénező termesztőközeg, akkor valószínűleg nem fogsz nagyszerű eredményeket elérni, még akkor sem, ha minden más jól megy! Ha brf vagy rf szubsztrátumot tartalmazó termesztőkészletet használsz, akkor ez nem jelenthet különösebb problémát.

Ha a Hericium erinaceus nem hoz termést 4 héten belül azután, hogy a szubsztrátblokkba ültette, akkor ennek legvalószínűbb oka a helytelen termesztési körülmények. A magas hőmérséklet alacsony páratartalommal kombinálva lelassítja vagy teljesen leállítja a micélium növekedését, és abortuszhoz vezethet, ha a körülmények nem tökéletesek!Ha abortuszokat tapasztal, ne aggódjon, mert a micéliumnak képesnek kell lennie arra, hogy újra átnőjön ezeken a részeken, amikor a körülmények jobbak lesznek. Ne szedje le őket!

Az ebben az útmutatóban leírt lépések egy egyszerű, légmentesen lezárt fedelű műanyag edényt használnak termesztőkamraként, de számos más lehetőség is rendelkezésre áll.

A gombakészlet kiválasztásakor nagyon nehéz lehet eldönteni, hogy végül melyik ad jó eredményt. Tegye fel magának a következő kérdéseket:

 • Tartalmaz-e ez a készlet könnyen kezelhető szubsztrátanyagot? Például vizet kell hozzáadni az ívás előtt egy inert termesztőközegre?
 • Van-e ebben a készletben jól vízelvezető táptalaj, vagy készíthetek helyette saját keveréket?
 • Tartalmazza-e ez a készlet a saját, könnyen kezelhető termőedényét, vagy külön kell vásárolnom egyet?

Ha e kérdések közül legalább kettőre igen a válasz, akkor valószínűleg egy jó gombatermesztő készletet kapott! Az alábbi lépéseket normál szobahőmérsékleten (21°C) kell végrehajtani, így ha túl meleg vagy túl hideg a házad, ne feledd, hogy a dolgok nem biztos, hogy olyan simán mennek, mint itt leírtak! Amíg azonban mindent pontosan követsz, szép eredményeket fogsz elérni a Hericium erinaceus készleteddel.

Anyagok és kellékek a Hericium erinaceus termesztéséhez

 • Egy tiszta gombatermesztő készlet vagy fűrészporos ivadék (a micéliumot magától termőre kell kapni, nem egy gabonás edényen!) (kb. 10 $ / 7 € készletenként) vagy fűrészporos ivadék (csak tapasztalt termesztőknek ajánlott).
 • 60 literes műanyag tartály légmentesen záródó fedéllel
 • Szoros, légáteresztő szövet, ami elég nagy ahhoz, hogy a termő kamra belsejét befedje (például szúnyogháló vagy organza) – én ezt ajánlom, mert olcsó, és könnyen fel lehet vágni különböző méretekre!
 • Elég nagy gumiszalag ahhoz, hogy a szövetet a termőkamra fölé rögzítse. – Ehhez egy nagyon széles gumiszalagra lesz szükséged, vagy két többé-kevésbé normál gumiszalagra, ha elég nagyok.
 • Rengeteg vermikulit VAGY valamilyen másfajta hidratált porózus termesztőközeg, amivel a műanyag edényedben lévő kis lyukakat kitöltheted (pl. perlit, kókuszrost stb.) – én a vermet ajánlom, mert olcsó és könnyen beszerezhető! Perlithez például nem sokan férnek hozzá…
 • Egy vékony réteg kerti föld a termesztőközeged tetején (opcionális) – Ez egy extra lökést ad a gombakészletnek nem sokkal azelőtt, hogy elkezdett tűzni, és segíthet felgyorsítani a dolgokat egy kicsit.
 • Egy átlátszó műanyag zacskó vagy egy kartondoboz, amely elfér a belsejében.Egy átlátszó műanyag zacskó vagy egy kartondoboz, amely illeszkedik a termesztőkamra belsejébe – Ez bent tartja a nedvességet, ugyanakkor lehetővé teszi a gázcserét! Ha kartondobozt használsz, győződj meg róla, hogy az minden oldalról teljesen le van zárva, és sehol nincs rés, ahonnan a levegő kiszökhetne! Azt is javaslom, hogy a doboz minden szabadon lévő része köré tekerjünk alumíniumfóliát, mert a túl sok fény hatására előbb indulhat be a tűződés, mint ahogy arra felkészültünk volna!
 • Higrométer (opcionális) – Erre nem igazán van szükséged, ha bízol magadban, hogy helyesen ítéled meg a termesztőkamra körülményeit, de jó, ha van egy plusz referenciapontod, ha a dolgok rosszul mennek…

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: