Minden körülmények között jól látni

A szemüveg vagy a kontaktlencse viselése a látásjavításhoz elsősorban a személyes preferenciáktól függ. Az életmód, a kényelem, a kényelem, a költségvetés és az esztétika mind meghatározó tényezők kell, hogy legyenek a teljes döntéshozatali folyamat során.

Mielőtt a kontaktlencse és a szemüveg között döntene, ne feledje, hogy egyik sem feltétlenül jobb, mint a másik; mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai a látás, a könnyű használat és a szem egészsége szempontjából. 

Bármelyik optikus el fogja mondani, hogy a szemüveg számos előnyt kínál a kontaktlencsékkel szemben. Nagyon kevés tisztítást és karbantartást igényelnek, viselésükhöz nem kell hozzáérni a szemhez (csökkentve a szemfertőzések kockázatát), és olcsóbbak, mint a hosszú távú kontaktlencsék, mivel nem kell őket gyakran cserélni. Ráadásul a szemüveg képes valamire, amire a kontaktlencse nem: képes szabályozni a szembe jutó fény mennyiségét az optimális kényelem és látás érdekében. Leginkább a fotokróm lencsék világosak beltérben és éjszaka, míg napfényben automatikusan sötétednek, így bármilyen fényviszonyok között tiszta és kényelmes látást biztosítanak. Bár egyes kontaktlencsék képesek megakadályozni az UV-fény egy részének a szembe jutását, a fotokróm szemüveglencsék az UV-sugarak 100%-át blokkolják, és nemcsak a szem belsejét védik az UV-sugaraktól, hanem a szem külső szemét és szemhéját is.

Bármelyik optikus el fogja mondani, hogy a szemüveg számos előnyt kínál a kontaktlencsékkel szemben.

A kontaktlencsék és a szemüveg előnyei és hátrányai

A kontaktlencséknek azonban számos előnye van a szemüveggel szemben. A lencsék közvetlenül a szemen helyezkednek el, így a látást, különösen a perifériás látást, nem akadályozza semmilyen akadály. Sportolásban és szabadtéri tevékenységekben is részt vehet anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy a szemüvege útban lesz, kiesik vagy eltörik. Színes kontaktlencsékkel még a szemszínét is megváltoztathatja. Tehát melyik felel meg jobban az Ön különleges igényeinek és életmódjának: a szemüveg vagy a kontaktlencse? Az alábbiakban az egyes szemüvegtípusok előnyeit és hátrányait ismertetjük, hogy segítsünk a választásban.

Kontaktlencsék Előnyök és hátrányok

Előnyök

A lencsék alkalmazkodnak a szem görbületéhez, szélesebb látómezőt biztosítanak, és kevésbé torzítják és akadályozzák a látást, mint a szemüveg. Sportolás és edzés közben sem zavarnak. Az időjárási körülmények sem befolyásolják őket, és hideg időben sem párásodnak be, mint a szemüvegek.

Ha szeretné látni, hogyan nézne ki más szemszínnel, kísérletezhet színes kontaktlencsékkel. Egyes kontaktlencsék alvás közben átformálhatják a szaruhártyát. Az éjszakai ortokeratológia (Ortho-k) ideiglenesen korrigálja a rövidlátást, így másnap szemüveg vagy kontaktlencse nélkül is tisztán láthat.

A szemüveg általában olcsóbb, mint a hosszú távú kontaktlencsék.

Hátrányok

Néhány embernek nehézséget okoz a kontaktlencse szemére való illesztése (de a legtöbb esetben a megfelelő technika és a gyakorlat megoldja ezt a problémát).

A kontaktlencsék csökkentik a szembe jutó oxigén mennyiségét, és okozhatják vagy fokozhatják a száraz szem szindróma súlyosságát.

Ha gyakran dolgozik számítógépen, a kontaktlencse viselése valószínűleg hozzájárul a gépi látás szindróma tüneteihez. A kontaktlencsék megfelelő lencseápolást és a lencsetartó tok mindennapos tisztítását igénylik, hogy elkerüljék a potenciálisan súlyos szemfertőzéseket. Ha nem tudja vállalni a kontaktlencsék ajánlott ápolási és csereciklusát, fontolja meg a naponta eldobható termékeket.

A szemüveg viselése csökkenti annak szükségességét, hogy hozzáérjen a szeméhez, ami viszont csökkenti a szemirritáció vagy szemfertőzés kialakulásának valószínűségét.

Szemüveg előnyei és hátrányai 

Előnyök

A szemüveg viselése csökkenti annak szükségességét, hogy hozzáérjen a szeméhez, ami viszont csökkenti a szemirritáció vagy szemfertőzés kialakulásának valószínűségét. Ha száraz vagy érzékeny a szeme, a szemüveg nem súlyosbítja a problémát, mint a kontaktlencse. A szemüveg általában olcsóbb, mint a hosszú távú kontaktlencsék. Nem kell olyan gyakran cserélni a szemüveget (kivéve, ha eltörik!) És ha idővel változik a szemüvegfelírásod, lehet, hogy megtarthatod a jelenlegi keretet, és csak a lencséket kell kicserélned. A szemüveg némi védelmet nyújt a környezeti tényezők, például a szél, a por és a törmelék ellen.

Hátrányok

A szemüveg körülbelül 12 mm-re van a szemtől, így a perifériás látás torzulhat. Sokan arról is beszámolnak, hogy nehezen fókuszálnak a tárgyakra és homályosan látnak, amikor elkezdenek szemüveget viselni, vagy megváltoztatják az előírásokat. Néhányan azt is nem szeretik, ahogyan szemüveggel kinéznek, és úgy érzik, hogy ez rontja az arc esztétikáját, vagy elrejti a vonásaikat. Ha erős szemüvegfelírással rendelkezik, a lencsék szélei vastagok és nem tetszetősek lehetnek, vagy a szemüveg természetellenesen kicsinyítettnek vagy nagyítottnak tűnhet a szeme. Egyes keretek állandó nyomást gyakorolhatnak az orrra és a fülek mögé, ami fejfájást és általános rossz közérzetet okozhat.

Kontaktlencse, szemüveg … vagy mindkettő?

A kontaktlencse-technológia fejlődésének köszönhetően ma már a legtöbb ember sikeresen viselhet kontaktlencsét, még akkor is, ha a látáskorrekció elsődleges formájaként inkább szemüveget visel. A kontaktlencse vagy szemüveg viselésének eldöntése – és hogy mikor viseljük – tehát általában személyes preferencia kérdése.

Ne feledje azonban, hogy ha teljes munkaidőben visel kontaktlencsét, akkor egy korszerűsített szemüveggel is rendelkeznie kell arra az esetre, ha szemfertőzés vagy irritáció miatt abbahagyná a kontaktlencse viselését, vagy egyszerűen csak azért, hogy a szeme egy ideig pihenjen. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: