Gyakorold az Ayurvédát, hogy megtaláld a békét és az egészséget az utazásod során

Az utazások mindig izgalmasak, mivel lehetőséget adnak arra, hogy új emlékeket szerezzen, amelyeket egy életre megőrizhet. A sok móka egyik aspektusa a várakozás, hogy végre eljöjjön a nap, amikor eljön az ideje, hogy felszálljon a repülőre, vagy útnak induljon álmai kirándulására. 

Az utazás azonban nemcsak a testet, hanem az elmét is megviseli. De az ayurvédikus gyakorlatok követésével olyan egyedülálló utazási élménynek nézhet elébe, amilyet még soha nem tapasztalt. 

Az ájurvéda célja a test, az elme és a lélek egyensúlyának megteremtése az optimális egészség elérése és megőrzése érdekében.

Mi az Ayurveda?

Az ájurvéda célja a test, az elme és a lélek egyensúlyának megteremtése az optimális egészség elérése és megőrzése érdekében. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy energiával és kiegyensúlyozottan tartsa Önt utazásai során. 

Az egyik legfontosabb ayurvédikus alapelv a doshák egyensúlyának megteremtése az általános jólét elősegítése érdekében. Ahogy az várható volt, az utazás kimerítheti és diszharmóniát hozhat létre a doshákban, ami egyensúlyhiányt okozhat az elmében és a testben. A Vata az egyik olyan speciális dosha, amelyre a legnagyobb hatással van. 

A Vata alapvetően a változás megszemélyesítője. Ez a levegőből és a térből áll, és ez szeret mozogni. Ha olyan környezetbe kerül, mint például az utazás, amely sok változást és mozgást igényel, ez túlterhelődhet, ami negatív hatásokat eredményezhet. A Vata dosha kiegyensúlyozása elengedhetetlen, ha zökkenőmentes utazást szeretnénk.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a Vata doshát, így csodálatos és pihentető utazás elé nézhet. 

Fogyasszon földelő ételeket

Az utazás napján összpontosítson arra, hogy tányérját nedves és meleg földelő ételekkel töltse meg, például:

 • Forró levesek
 • Főtt alma
 • Rizs
 • Párolt zöldségek

Nassoljon gyakran, egyen könnyű ételeket, és tartózkodjon a nehéz ételektől. A nyers és száraz ételek, például az aszalt gyümölcsök, a burgonyachips és a saláta fogyasztása kiszáríthatja a szervezetet, ami emésztési problémákat okozhat. Előfordulhat, hogy saját magának kell elkészítenie és magával hoznia az uzsonnáját. Jó dolog, hogy az élelmiszerüzletek és a repülőterek mostanában kezdenek egészségesebb ételeket kínálni. 

Hagyományosan az ayurvédikus önmasszázst ülve vagy állva végzik, olyan olajokat használva, mint a szezámolaj, amelyek segíthetnek a Vata egyensúlytalanságának megbékítésében. Forrás: Thermana Laško

Kényeztesse testét masszázzsal 

Miután a napot turisztikai tevékenységekkel és sétákkal töltöttük, mindig jó érzés végre ágyba bújni. Mielőtt azonban elaludna, érdemes egy pihentető önmasszázst végeznie, amely különböző egészségügyi előnyökkel jár, mint például:

 • Javítja a vérkeringést. 
 • Nyugtatja az idegrendszert. 
 • Megszabadítja a testet a feszültségtől, ami elősegíti a fejfájás enyhülését. 

Hagyományosan az ayurvédikus önmasszázst ülve vagy állva végzik, olyan olajokat használva, mint a szezámolaj, amelyek segíthetnek a Vata egyensúlytalanságának megbékítésében. Érdemes egy kis üveg olajat megfelelően csomagolva egy műanyag nahba tenni az utazási piperecuccok közé. 

Az önmasszázs végezhető a nap végén az ágyban fekve, talaj használatával vagy anélkül. Kezdje a fejbőr masszírozásával a fejtetőn, majd haladjon a talpig. Ne feledkezzen meg a hasa masszírozásáról sem, hogy segítse az emésztést. Ezt reggel, zuhanyzás előtt is megteheted, hogy az élményt a hasznodra fordítsd. 

Gyakorolja a jógát 

Az utazás során legtöbbször hosszú órákat kell ülnie. Miután egy szórakoztató, tevékenységekkel teli napot töltött el, a teste egy kicsit merevnek érezheti magát. A jóga és az ájurvéda testvértudományok, és együttes gyakorlásuk hatalmas előnyökkel járhat. 

Nos, csak azért, mert a jóga szóba kerül, nem jelenti azt, hogy bonyolult csavarásokat és kézenállásokat kell végezned. Ez lehet valami olyan egyszerű is, mint a kényelmes nyújtás, amely megnyitja és teret teremt a mozgásnak, és segíthet az elme és a test gyógyításában. 

A célállomáson vagy akár a repülőút alatt is kipróbálhatsz néhány székjóga-pózt a nap végén. Ezek a szórakoztató pózok mindegyike kifejezetten az országúti utazásokhoz készült, amelyek egy hosszú és fárasztó nap után is megadhatják a szükséges pihenést. Állás közben is beiktathatsz néhány saját nyújtást, mint például az álló csavarásokat, az oldalra hajolást vagy az előre hajtást. Ügyeljen arra, hogy a teste által preferált irányban mozogjon. 

Miután egy szórakoztató, tevékenységekkel teli napot töltött el, a teste egy kicsit merevnek érezheti magát. Forrás: Thermana Laško

Kényeztesse magát egy pihentető alvással

A jó minőségű alvás fontos az általános egészség és jólét szempontjából. Próbáljon meg rendszeres alvási rutint követni, hogy elegendő alváshoz jusson. Az elméd és a tested egyaránt fiatalításba, méregtelenítésbe és önjavításba kezd éjszaka, és ezt nem szeretnéd kihagyni. Trükkös lehet egy zsúfolt nap végén dekompressziót találni, de van néhány technika, amit kipróbálhat, például:

 • Napló a napodról
 • Hallgasson nyugtató zenét
 • Meditálj
 • Szabadítsa meg az alvóhelyét az elektronikától 
 • Vegyen egy forró zuhanyt

Ha lehetséges, gondoskodjon arról, hogy az útitervében legyen hely egy szabadnapra, amikor csak pihen, és hagyja, hogy a nap magától alakuljon. 

Maradjon hidratált

Ha élvezed a frissítő szellőt, miközben száguldasz az úton, vagy ha a repülőgép utasterének levegője az arcodba fúj, az egyaránt kiszáríthatja a tested és a bőröd.

Ezért fontos, hogy utazás közben, különösen a hosszú távú repülőutak során sok vizet igyunk. Amennyire csak lehetséges, az utazás napján soha ne fogyasszon alkoholt, mivel az is dehidratálhat. 

Mindig legyen nálad egy könnyen csomagolható és összecsukható vizes palack. Ha lehetséges, meleg vizet is ihatsz a kényelem és az emésztés elősegítése érdekében. Akár már az utazás napján is bevehetsz elektrolitokat, hogy megelőzd a kiszáradást. 

Szánjon időt arra, hogy megálljon lélegezni

A légzés egy olyan cselekvés, amelyet nagyon könnyű természetesnek venni. A légzésünk az aktuális lelkiállapottól függően felszínessé válhat, amikor stresszre reagálunk. Mély is lehet, ha nyugodtnak érzi magát. Jobban jársz, ha több tisztító mély lélegzetet veszel. Ha néhány pillanatot töltesz a napodban, amikor megállsz és néhány másodpercig légzőgyakorlatokat végzel, csodákat tehetsz, hogy megnyugodj és földhözragadtabbnak érezd magad. 

Amikor legközelebb nyaralást tervezel, próbáld meg beépíteni ezeket az Ayurveda által inspirált gyakorlatokat, hogy az utazásod teljesebbé és fiatalítóbbá váljon. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: