Mit kell tudni az EGR-szelepről?

Egy átlagos autó EGR-szelepének élettartama körülbelül 10 év a használatban. Ez az oka annak, hogy teljesen elengedhetetlen ennek a szelepnek a megfelelő karbantartása, ha meg akarja előzni a jármű általános teljesítményével kapcsolatos problémákat. 

Amint észreveszi, hogy a durva üresjárat vagy a motorháztető alól üzemanyagszag árad, ez azt jelzi, hogy itt az ideje kicserélni a szelepet. A legtöbbször azonban valójában még nincs szükség arra, hogy kidobja. Ilyen jellegű problémák akkor is felmerülhetnek, ha a szelepen egy idő után túlzott mennyiségű gunk és szén épült fel, amely aztán megakadályozhatja, hogy megfelelően és hatékonyan működjön. 

Egy átlagos autó EGR-szelepének élettartama körülbelül 10 év a használatban.

Ha valaha is ez történik, meg kell tanulnia, hogyan tisztítsa meg a szelepet a megfelelő módon, hogy elkerülhesse a fenti problémákat és egyéb, az út során felmerülő aggályokat. 

Mi az az EGR-szelep?

Az EGR Silux Online vagy kipufogógáz-visszavezető szelep a jármű motorjának egyik legfontosabb alkatrésze. Ez a szelep egy egyedi típusú kibocsátás-szabályozó eszköz, amely a szívócső és a kipufogócső közepén található. 

A motor bekapcsolásakor általában zárva van. De abban a pillanatban, amikor a motor terhelés alatt van és felmelegszik, a szelep végül kinyílik. A folyamat lehetővé teszi, hogy az elégetett kipufogógáz egy bizonyos mennyisége a szívócsőbe kerüljön, mielőtt az ismét friss levegőt juttatna a motorba. 

Bár ez a lépés ellentmondásosnak tűnhet, ez az oka annak, hogy a mai modern autómotorok hosszabb ideig és hatékonyabban működnek. Az égéskeverék megtartja az alacsonyabb égési hőmérsékletet, amely a nitrogén-oxidok vagy NOx-kibocsátást is csökkenti. Bár a kipufogógázok nagyon előnyösek lehetnek, ezek idővel összegyűlve eltömíthetik a szelepet. Ez eltömítheti a szelepet, és számos más motorproblémát okozhat. 

Az autóipari szakértők egyetértenek abban, hogy a szelepet néhány évente meg kell tisztítani. Az 50 000 mérföldes mérőszámot használhatja viszonyítási pontként, hogy tudja, mikor van itt az ideje a tisztításnak. 

Amint észreveszi, hogy a durva üresjárat vagy a motorháztető alól üzemanyagszag árad, ez azt jelzi, hogy itt az ideje kicserélni a szelepet.

Árulkodó jelek, hogy itt az ideje takarítani

Mostanra már van némi fogalma arról, hogyan működik az EGR-szelep, és miért kell időnként tisztítani. A következő lépés az, hogy megtanulja, mikor van szükség a tisztításra, illetve mikor kell egyáltalán elvégezni. Ez egy fontos lépés, amit tudnia kell, mivel sokan vannak, akik egyszerűen kidobják a szelepet, anélkül, hogy felismernék, hogy egy kis tisztítással még mindig visszaállíthatják az eredeti funkcióját. 

Mivel a kipufogógáz-visszavezető szelep a károsanyag-kibocsátáshoz kapcsolódik, a tünetek nem igazán nyilvánvalóak. Ha azonban tudja, mire kell figyelnie, könnyen meg tudja mondani, mikor van itt az ideje, hogy a szelepet megtisztítsa. 

Néhány árulkodó tünet, amelyre érdemes odafigyelnie, a következők:

 1. Csökkentett gázfogyasztás
 2. Nehézségek a jármű motorjának beindításában 
 3. Motorrezgés 
 4. Motor ping, ha terhelés alatt van
 5. A motor könnyen felmelegszik 
 6. Gyenge motorgyorsulás menet közben 
 7. Durva üresjárat 
 8. Égetlen gázgőz szaga
Az EGR vagy kipufogógáz-visszavezető szelep a jármű motorjának egyik legfontosabb alkatrésze. Ez a szelep egy egyedi típusú kibocsátás-szabályozó eszköz, amely a szívócső és a kipufogócső közepén található. 

Az EGR-szelep tisztítása 

Az alábbi lépéseket kell követnie a kipufogógáz-visszavezető szelep tisztításához és autója általános teljesítményének optimalizálásához. 

 • Mielőtt elkezdené a szelep tisztítását, gondoskodjon arról, hogy járművét egyenletes és sík felületre helyezze. Arról is meg kell győződnie, hogy parkolóhelyzetben van, és az összes fék be van kapcsolva. A jármű motorját is ki kell kapcsolnia. Távolítsa el az akkumulátor negatív pólusának kábeleit. 
 • Keresse a kipufogógáz-visszavezető szelepet. Alapvetően három típus létezik, amelyek a jármű modelljétől és gyártmányától függően változhatnak. Ezek az elektronikus vezérlésű digitális szelep, az elektronikus vákuumvezérlésű szelep és a vákuumvezérlésű egység. A járművének kézikönyvében találja meg, hogy melyik szelep milyen típusú szeleppel rendelkezik, és hogy pontosan tudja, hol található.
 • Vegye le a szelepet, és győződjön meg róla, hogy eltávolította a többi alkatrészt, amelyek útban lehetnek. Ne felejtse el kihúzni a szelephez csatlakoztatott összes elektromos csatlakozót. A rögzítőcsavarokat is ki kell csavarni, hogy eltávolíthassa őket. A tömítést is ki kell vennie. Ha valaha is a tömítés egyenetlen kopás jeleit mutatja, vagy ha már sérült, mindenképpen dobja ki, és szerezzen be egy újat. 
 • A szelep tisztításakor fontos, hogy savakkal szemben ellenálló kesztyűt viseljen. Védőszemüveget is fel kell vennie, mert a szénlerakódások a folyamat során a levegőbe kerülhetnek. Ezután a tisztítószert ráfújhatja a szénlerakódásokra. Használjon tompa kaparót és csőtisztító kefét a szénlerakódások eltávolításához. Az egész folyamatot addig kell megismételnie, amíg az összes szénlerakódást el nem távolítja. Egy tiszta ruhadarabbal törölje le a felületet. 
 • Ha a csőtisztító kefével túl nehéz a szelepet megtisztítani, megpróbálhatja néhány percre beáztatni a tisztítóoldatba. Ügyeljen arra, hogy eközben minden elektronikus és műanyag alkatrészt eltávolítson. Ha végzett az áztatással, megismételheti a kefés folyamatot még egyszer. 
 • A tisztítás befejezése után helyezze vissza az EGR-szelepet az eredeti helyére. Ellenőrizze, hogy a készülék működik-e. A tisztítás sikeres volt, ha a Check Engine kijelző már nem világít. 

Ezeket a fontos dolgokat kell tudnia az EGR-szelepről

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: