Az ékszíj és más típusú övek funkciói az Ön autójában

Az ékszíjak azok az autószíjak, amelyek a forgattyús tengelytől indulnak, és a jármű alkatrészein keresztül húzódnak, beleértve a szervokormányszivattyút, a légkondicionáló kompresszort, a vízszivattyút és a generátort. 

Az ékszíj fő célja, hogy energiát biztosítson az egyes alkatrészek számára. Az ékszíjak azonban gyakran régebbi járműmodellekben találhatók. Nagyon ritka, hogy az ékszíjak kicsúsznak az áramkörből, és ha egyszer az ékszíjak meghibásodnak, az nem jelenti azt, hogy a többi szíj is meghibásodik. 

Futóműszíj

A Gilmer-szíjaknak és a vezérműtengely meghajtószíjaknak is nevezett vezérműszíjak fő célja, hogy szükség szerint segítsék a forgattyús tengelyt a vezérműtengely forgatásában. A gumiból készült szíj a dugattyúkkal szinkronban nyitja és zárja a motorszelepeket.

A modern járművek vezérműszíja hasonló célt és funkciót lát el, mint a korábbi autókban használt vezérműlánc. Ha az ékszíj egyszer meghibásodik, az nem okoz nagymértékű sérülést a dugattyúkban, és ez végső soron biztosítja, hogy a motor nem szorul teljes cserére. 

Ékszíjak
Az ékszíjak gyakran megtalálhatók a régebbi járműmodellekben

Ezek az ékszíjak gyakran 90 000 mérföld után cserére szorulnak. A vezérműszíjak azonban akár 110 000 mérföldig vagy még tovább is kitarthatnak. A profi szerelők egyszerre cserélik ki az ékszíjat és a vízpumpát, mivel ez a kettő gyakran szinte egyszerre romlik el. Az igazság az, hogy a vízpumpát akkor is bölcs dolog kicserélni, ha az még működőképes állapotban van az ékszíj meghibásodásával egy időben, mert előbb-utóbb valószínűleg meghibásodik. 

Serpentines öv

A hosszú szerpentinszíjak azok, amelyek a motor összes alkatrészén keresztül húzódnak, és biztosítják számukra a működésükhöz szükséges energiát. Ezek a szerpentinszíjak a már elavult ékszíj helyét foglalják el. 

Szerpentin és hajtószíjak

A szerpentinszíjak ma már minden járműben alapfelszereltségnek számítanak, és a motor tartozékai számára nyújtanak energiát. Ha ez a kritikus fontosságú ékszíj meglazul vagy megsérül, az potenciálisan az egész motor alkatrészeinek meghibásodásához vezethet. A jó hír az, hogy a szerpentinszíjak cseréje könnyű és egyszerű. Megvásárolhatja egy online autóalkatrész boltban Silux.hu.

Azonnal megmondhatja, hogy a szerpentinszíj cserére szorul-e, ha láthatóan sérült, nyikorgó hangot ad ki, vagy ha a motor többi alkatrésze is elkezd meghibásodni. 

Olvassa el a következő cikket is: Az egyik motoralkatrész, amit egyszerűen meg kell értenie

Az üzemanyagszivattyú az autó mechanikus rendszerének fontos eleme, amely a benzint a tartályból az üzemanyagrendszeren keresztül a motorba szállítja. A benzin a hengerekben ég el, miután az eljárás során áthalad az injektorokban lévő üzemanyagszűrőn. A benzin szivattyú nélkül nem jutna el a motorba, és a dugattyúk hatástalanok lennének, ha nem lenne elég üzemanyag a hajtómű meghajtásához.

Ventilátorszíjak

A hűtőrendszerek bekapcsolásához szíjra van szükség. Egyes motorok szerpentinszíjat, míg mások ventilátorszíjat használnak. A ventilátorszíjak a jármű hűtőrendszerében lévő alkatrészeket, köztük a vízszivattyút, a hűtőventilátort és a légkondicionálót látják el energiával.

A funkcionális ventilátorszíjak felelősek a hűtőrendszerek működtetéséért, mivel a hűtőfolyadékot a jármű egész motorjában és a radiátor hűtésével is elosztják. Sajnos, ha a ventilátorszíj nem úgy működik, ahogyan kellene, akkor nem hűti megfelelően a motort, ami túlmelegedéshez vezethet, ami költséges javításokat eredményezhet. Pontosan ezért fontos a ventilátorszíj alapos elemzése a rutinellenőrzések során.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: