A felső szintű domainek (TLD) áttekintése

A TLD-k vagy felső szintű domainek, más néven domain kiterjesztések, a webhelye domainjének utolsó része. A legelterjedtebb és legismertebb TLD a .com, bár még mindig sok ilyen létezik, mint például a .tech, .org, .edu és .net, hogy csak néhányat említsünk. 

A TLD-k nem csak a semmiből bukkannak fel. Használatukat és fejlesztésüket az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű szervezet irányítja. Az ICANN egy nonprofit szervezet, amely fenntartja és koordinálja az IP-címeket, a gyökérszervereket és a domainneveket, azaz a navigálható és stabil globális internetet fenntartó alapvető funkciókat. 

Felső szintű domaineket
A TLD-k vagy legfelső szintű domainek, más néven domain-kiterjesztések, a webhely domainjének utolsó részét képezik

Példák és TLD-típusok

A TLD-knek több típusa van, amelyeket az ICANN ismer el és kezel, és mindegyik különböző nyilvántartási követelményeket és célokat szolgál. Itt vannak a TLD-k típusai és példái:

Országkódú felső szintű domainek vagy ccTLD

A ccTLD-k olyan országokat képviselnek, mint a .us az USA, a .br Brazília és a .uk az Egyesült Királyság. Egyes ccTLD-k csak az adott terület lakosaira korlátozódnak, míg a többi mindenki számára nyitva áll. A Google és a többi nagy keresőmotor is használhatja a ccTLD-ket az Ön weboldalának geotargetingjéhez. 

Generikus felső szintű domainek vagy gTLD

Az általános felső szintű domainek olyan domain kiterjesztések, amelyeket a legtöbben már ismerhetnek, mint például a .org és a .com. Bár a szándék az, hogy a webhelyek a céljaiknak megfelelő domaineket használjanak, például a .org-ot a szervezetek, a .com-ot pedig a kereskedelmi vállalkozások számára, a gTLD-ket bárki használhatja. 

Amikor az internet még csak most indult, akkoriban csak három gTLD volt elérhető: .com, .net és .org. A kereslet növekedésével az ICANN több nyílt domainkiterjesztéssel állt elő. A szervezet 2011-ben kezdte lehetővé tenni, hogy magánszemélyek vagy vállalatok saját márkanévvel ellátott gTLD-ket regisztrálhassanak. 

TLD-k: legfelső szintű domainek – mik ezek, és melyiket válasszam?

Bár a .com továbbra is a legelterjedtebb és legnépszerűbb gTLD, más szokatlan gTLD-k is egyre ismertebbek. Ne lepődjön meg tehát, ha olyan webhelyeket lát, mint a Fage, amely a usa.fage vagy a Canon, amely a global.canon domaint használja. Néhány üzleti weboldal is használ .dog, .pizza, .team és más hasonló újszerű gTLD-kre végződő weboldalakat és megvásárolható a Domenca.com weboldalon.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: