A méhek megfigyelése során ellenőrizendő dolgok

A kaptár erősségének felmérése a méhek megfelelő és rendszeres megfigyelésével az egyik legfontosabb készség, amelyet az új méhészeknek meg kell tanulniuk. 

A kezdő méhészek számára számos olyan segédanyag létezik, amely a gyenge kaptárakra és az erős kaptárakra hivatkozik, és arra utasítja a méhészt, hogy aszerint hozzon döntést, hogy mennyire erős a méhcsaládja. De a kérdés most az, hogy hogyan lehet meghatározni, hogy a kaptár erős vagy gyenge? Hogyan kell értékelnie a méhcsalád teljesítményét?

A kaptár költőfészkének mérete az év folyamán változik, és a helytől függ. Egy erős kolónia azonban mindig erős költésmintát tart fenn.

Az alábbiakban néhány fontos dolgot kell ellenőrizni a méhek megfigyelése során, hogy megállapíthassa, hogy a kaptár erős-e vagy sem. 

Tenyésztési minta

A kaptár költőfészkének mérete az év folyamán változik, és a helytől függ. Egy erős kolónia azonban mindig erős költésmintát tart fenn. 

A hasonló korú fészekaljak nagy kiterjedése erős fészekalj-mintázatot jelez. Könnyen megfigyelheti, ha ez le van fedve. Van olyan folt, ahol az egymás melletti sejtek egybefüggő mintázatot alkotnak. 

Ha a lárvák nem egészségesek, ezeket a dolgozó méhek eltávolítják, amelyek lyukakat hoznak létre a mintában. Ez a gyakran puskaporos mintázatot eredményez, és a küszködő kolónia jele. 

Egészséges lárvák

A méhek megfigyelése során győződjön meg róla, hogy ellenőrzi a lárvákat. Ezeknek gyöngyházfehér színűnek kell lenniük, C alakban összegömbölyödve. Az olvadtnak, elszíneződöttnek, torznak vagy csavarodottnak tűnő lárvák parazitákra vagy költésbetegségre utalnak.

A fiatal lárvák a méhpempőben úsznak. A kolónia egészségesebb, ha a méhpempő medence bőségesebb. A száraznak tűnő lárvák alultápláltságtól szenvednek, és a kolónia stresszére utalnak. Ha a kaptár éhezik, a lárvákat akár meg is kannibalizálhatják, csak hogy a felnőtt méhek populációját életben tartsák. 

A virágpor a mézelő méhek táplálékának fontos része, és szoros kapcsolat van a bőséges pollenraktárak és az egészséges és erős kaptárak között.

Méz 

Bár jó jel, ha bőséges a méz, ez nem mindig bizonyítja, hogy a méhcsalád erős. A méhek a nyár folyamán mézet termelnek, és ezt hónapokig tárolják. Az a puszta tény, hogy sok méz van a méhcsaládban, még nem jelenti azt, hogy jelenleg erősek és egészségesek. Vannak gyenge méhcsaládok nagy mennyiségű mézzel az ősz folyamán. Az ilyen kolóniák egy bizonyos ponton erősek voltak, de mostanra gyengévé váltak. Soha ne ítélje meg a méhcsalád erejét csak a mézkészletei alapján. 

Pollenek

A virágpor a mézelő méhek táplálékának fontos része, és szoros kapcsolat van a bőséges pollenraktárak és az egészséges és erős kaptárak között. 

A méhek megfigyelése során ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye a virágpor mennyiségét. A virágport gyakran a kaptár bejáratának közelében tárolják. Ha Langstroth kaptárral rendelkezik, ez azt jelenti, hogy érdemes lehet a legalsó ládát is ellenőrizni. 

Figyelheti a kaptár bejáratát a bejövő virágporra is, amely virágpornadrágok formájában érkezik. Ha észreveszi ezt a bejövő virágport, az kedvező állapotot jelez a méhek számára. Lehet, hogy elég erősek is ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle. 

A méhek száma a kaptárban az egyik első mérőszáma az erős kaptárnak. Az erős méhcsaládokban sok a dolgozó méh.

Népesség 

A méhek száma a kaptárban az egyik első mérőszáma az erős kaptárnak. Az erős méhcsaládokban sok a dolgozó méh. Van, amikor ez a bejárat forgalmából adódik. Ne feledje azonban, hogy a dolgozó gyűjtögetők mennyisége az év adott időszakától vagy napszakától függően változhat, és az időjárás miatt is változhat. 

Az erős telepek napközben nagy forgalmat bonyolíthatnak le, de délutánra ez a szám csökkenhet. A forgalom hűvös napokon is csökkenhet. Gondoskodjon arról, hogy a nap különböző időszakaiban folyamatosan szemmel tartsa a kaptár bejáratát, hogy megállapíthassa, mennyit keresgélnek. 

Ne aggódjon, ha egy nap csökken a forgalom, és figyelje a folyamatos tendenciákat. A populáció megítélésének pontosabb módja a kaptár kinyitása. Ha a fedél megrepedt, egy erős kaptárban általában a méhek a keretek fölött lógnak, vagy ezek megfelelően be vannak csomagolva a keretek közé.

A méhek megfigyelése során tanulmányozza a költőfésűt, és ezt megfelelően le kell fedni dajkaméhekkel. A dajkaméhek a testükkel egy takaróhoz hasonló hőréteget képeznek a költőfésűk felett. Néhány méhecskét a mézfelhőkben is el kell helyezni. Ezek a méhek védik a méhsejteket, valamint a tárolt mézet a bogaraktól és a molyoktól. A kaptárnak ezen a részén jelentősen kevesebb méh lesz, de ha több méhet lát, az azt jelzi, hogy a kolónia népessége jobb. 

Túlélés

Egy erős kolónia több virágporral, mézzel és méhekkel rendelkezik a télre, mint más kolóniák, és általában a következő szezonban is ilyen előnyökkel jön ki. Ezek az erős kolóniák sokkal jobban fognak teljesíteni tavasszal, mivel már eleve erősek voltak, és más kolóniákkal ellentétben nem kell helyreállniuk. 

Ha csak egy kolóniája van, a méhek megfigyelése kissé nehézkes lehet, mivel nem lesz összehasonlítási pontja. Ez az oka annak, hogy az új méhészek számára erősen ajánlott legalább két méhcsaláddal kezdeni. Ha ez a lehetőség nem lehetséges, akkor kérdezzen meg más méhészeket a közelében. Ők talán hajlandóak megengedni, hogy árnyékként kövesse őket, hogy összehasonlíthassa az ő méhcsaládjukat a sajátjával. 

Megfelelően karbantartott fésűk

Ha egy kolónia gyengévé válik, akkor ez nehezen tudja megvédeni az összes fésűt. A bogarak és molyok gyakran beköltöznek, és elkezdik pusztítani a fésűket, miközben saját populációjukat növelik. Van, amikor a fésűk ropogósak és üresek lesznek az elhanyagoltság miatt. Ezt a kihasználatlan ingatlant a bogarak és molyok kihasználják, de hamarosan átköltözhetnek a méhek által még használt részekre. 

A méheket le fogják rohanni, ha nem elég erősek a kaptár védelméhez. Vegye figyelembe, hogy vannak olyan időszakok, amikor a molyok és bogarak kisebb számban akkor is megtalálhatók a kaptár peremén, ha a méhcsalád erős, így puszta jelenlétük nem teszi gyengévé a kaptárat. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: