Hasznos tippek a régi térképek gyűjtéséhez

A térképipar jelentősen kilábalt abból a lassulásból, amelyet a közel egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság után szinte minden antikvárium piacán tapasztaltak. Jelenleg erőteljes kereslet és érdeklődés mutatkozik a különféle antik térképek iránt, amelyek a gyakoribb térképektől a ritkább leletekig terjednek. 

A térképek meghatározása vagy kategorizálása általánosságban

Nyilvánvaló, hogy a leggyakoribb kategorizálás az ábrázolt földrajz alapján történik, mint például Ázsia térképek, USA térképek, Texas térképek és mások. 

Sydney óvárosi térképe
Sydney óvárosi térképe

A gyűjtők a térképeket típus szerint is csoportosítják, például összehajtható vagy zsebtérképek, atlaszok, fali térképek, vasúti térképek, egy adott régió korai felfedezésének térképei, térképes könyvek és mások. Vannak gyűjtők, akik külön kategorizálják a várostérképeket (https://oldmapster.com/), valamint a 20. század elején még inkább elterjedt képes és madártávlatú térképeket. 

A térképgyűjtés szakterületei

A legtöbb gyűjtőeszközhöz hasonlóan a gyűjtők is hajlamosak szenvedélyüket követni, és saját érdekeiket a gyűjteményükbe bélyegezni. Ennek ellenére számos olyan téma van, amelyet gyakran követnek. Vannak, akik a térképeket műalkotásnak tekintik, különösen a 19. század előtti, allegorikus figurákkal és vignettákkal teli térképeket. Ezek a gyűjtők a térképeket a vélt művészi érték és az esztétikum alapján gyűjtik.  

Videó: A top 10 meghökkentő régi térkép

A legtöbb gyűjtő a számukra fontos földrajzi területekre összpontosít, mint például az örökségük, lakóhelyük és mások. Hasonlóképpen vannak gyűjtők, akik egy bizonyos időszakra, például a 18. század előtti időszakra, vagy egy adott térkép-témára vagy -típusra, például az amerikai függetlenségi háború térképeire összpontosítanak. Vannak esetek, amikor a gyűjtők generalistává válnak, ami azt jelenti, hogy mindenféle térképet gyűjtenek. 

Térképelemek vagy jellemzők, amelyek befolyásolják az értéket és felkeltik a gyűjtők érdeklődését

A régiségek és a művészet más formáihoz hasonlóan itt sincs olyan merev forma, amely segíthetne meghatározni a potenciális érdeklődést vagy értéket. Az érték gyakran a kívánatosság, az egyediség, a kor, a ritkaság, a térképész, a térkép mérete és a művészi benyomás függvénye, beleértve az állapotot és a színezést is. 

Az első térképek, amelyek megörökítettek egy adott földrajzi területet, valószínűleg értékesebbek lesznek, mint ugyanannak a területnek a későbbiekben készült ábrázolásai. Vannak olyan régi térképek is, amelyek csak azért keltenek nagy érdeklődést, hogy a gyűjtők nagyobbra értékeljék őket. Az életkor szerényen korrelál az értékkel, mégis vannak 1600-as térképek, amelyek általában alacsonyabb áron értékesíthetők, mint néhány 1800-as évekbeli térkép.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: