A hidegen sajtolt kutyaeledel előnyei és hátrányai

A kisállat-szülők bundás csemetéik étrendjének széles választékából választhatnak. A szokásos nedves vagy száraz kutyatápot állateledeltől a gabonamentes, vegetáriánus, hidegen sajtolt és rovaralapú eledelekig a lista csak folytatódik. Ez a cikk a hidegen sajtolt kutyatápot kívánja megvizsgálni, és azt, hogy ez jobb választás-e szőrgombócának, mint a hagyományos kutyatáp.

Standard Kibble vs. Hidegen sajtolt kutyaeledel 

A hidegen sajtolt kutyatápokat egy alternatív főzési módszerrel állítják elő, amelynek során a pelleteket alacsony hőmérsékleten, általában 45 és 80 Celsius-fok közötti tartományban hidegen sajtolják. 

A hagyományos kutyakajával ellentétben a hidegen sajtolt eledel lényegesen több tápanyagot képes megőrizni, mivel a hagyományos kutyakaját rendkívül magas hőmérsékleten főzik, ami gyakran elpusztítja az összes szükséges vitamint. 

A mai kereskedelmi kutyatápok mintegy 95%-át az úgynevezett extrudálási módszerrel állítják elő, ami kényelmesebbé és megfizethetőbbé teszi. 

A kisállat-szülők bundás csemetéik étrendjének széles választékából választhatnak.

A hidegen sajtolt kutyaeledel előnyei

A hidegen sajtolt módszerrel készült kutyatápok a következő előnyöket kínálják, amelyeket Ön és kutyája is biztosan szeretni fog:

A nyers étrendhez legközelebb álló dolog 

A hidegen sajtolt kutyatáp a nyers étrend legjobb száraz alternatívái közé tartozik, amit találhat, mindez annak köszönhetően, hogy hasonló természetes összetevők felhasználásával készül. Az igazság az, hogy sokan nem igazán tudnak minden nap nyers eledelt adni háziállatuknak. 

Ez egyrészt drága, másrészt nem praktikus. Emellett a nyers hús napi kezelése kockázatot jelenthet a gyermekek, terhes nők, idősek és immunhiányos emberek számára. 

A hidegen sajtolási technika megszabadulhat ezektől a veszélyektől, miközben megőrzi a nyers összetevőkben található összes tápanyagot, beleértve a vitaminokat, antioxidánsokat, zsírokat, rostokat és hőérzékeny enzimeket. A hidegen sajtolt kutyakaják gazdag íze miatt ez egy nagyszerű lehetőség, ha válogatós evője van, vagy ha a nyers húst jobban kedveli, mint a hagyományos száraz ételeket. 

A hidegen sajtolt kutyatápokat egy alternatív főzési módszerrel állítják elő, amelynek során a pelleteket alacsony hőmérsékleten.

Magasabb tápanyagtartalom 

Az alacsonyabb hőmérsékleten történő főzés segíthet megőrizni a természetes tápanyagokat, vitaminokat és keményítőket. Ha a kedvtelésből tartott állatok eledelének összetevőit magas hőmérsékleten főzik, az a vitaminok, rostok, fehérjék és más tápanyagok lebomlásához vezet. Ezáltal az eledel nehezebben emészthetővé és kevésbé táplálóvá válik. Az alacsony hőmérsékleten történő főzés segíthet megőrizni a tápanyagokat, és egészségesebb eledelt készíthet szeretett kedvencei számára.

Könnyebb emésztés 

Mivel a hidegen sajtolt kutyaeledel több nedvességet tart meg, a kutyák könnyebben emésztik ezt a fajta kutyatápokat, mint a hagyományos száraz kutyatápokat. Ráadásul a hidegen sajtolt pelletek hajlamosak kívülről befelé haladva oldódni. Ez azt jelenti, hogy ezek nem tágulnak, miután a kutya megeszi őket. 

Ez az, ami miatt a hidegen sajtolt állateledel nagyszerű választás érzékenyek számára, mert a kutyák gyorsabban lebontják, ami a tápanyagok gyorsabb felszívódásához vezet anélkül, hogy puffadást okozna. Egyes fajták genetikailag hajlamosak az emésztési zavarokra és a puffadásra. A hidegen sajtolt eledel azonban könnyen megelőzheti ezeket a problémákat. 

Költséghatékony

A hagyományos kutyakajával ellentétben a hidegen sajtolt eledelben több tápanyag található. Ez azt jelenti, hogy minden etetéshez akár 30%-kal kevesebb eledelt kell felhasználnia. Ez segít Önnek több pénzt megtakarítani az út során. 

Környezetbarát

A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai körében nagy népszerűségnek örvendő extrudált kutyakaják gyártási folyamata sajnos jelentős negatív hatással van a bolygóra. A kutyaeledel-gyártók gyakran használnak állattenyésztést és gabonát a keverékeikhez, ami a legtöbb hagyományos kutyaeledelt sem fenntarthatóvá, sem környezetbaráttá nem teszi. 

A hidegen sajtolt kutyakaják előállítása nem használ annyi nem megújuló erőforrást és vizet, és nem jelent kihívást a Föld számára. Ezért minden állattartónak érdemes lehet megfontolnia, hogy átálljon olyan környezetbarátabb lehetőségekre, mint például a rovaralapú fehérjék. 

A hagyományos kutyakajával ellentétben a hidegen sajtolt eledel lényegesen több tápanyagot képes megőrizni.

A hidegen sajtolt kutyaeledel hátrányai 

A hidegen sajtolt kutyatápok népszerűségének növekedésével a világ számos részén egyre több cég is elkezdett saját kutyatáp változatokkal előállni. Ennek eredményeképpen a minőséget általában csak utólagos szempontként kezelik, miközben a termék piacra dobásával sietnek. 

Egyes márkák például költségmegtakarítás céljából olyan húst vásárolnak, amelyet egy másik vállalat magasabb hőmérsékleten dolgozott fel. Ez az oka annak, hogy ha azt tervezi, hogy hidegsajtolt eledelre vált kutyája számára, akkor meg kell csinálnia a házi feladatát, és olyan márkát kell keresnie, amely kizárólag megfelelő gyártási gyakorlatot és minőségi összetevőket használ. 

Mivel a hidegen sajtolt állateledel előállítása alacsonyabb hőmérsékleten történik, a bakteriális szennyeződés kockázata is nagyobb. Bár ez általában nem veszélyes a háziállatokra, a kisállat-tulajdonosoknak mégis tudniuk és emlékezniük kell erre. 

Még egy dolog, amit itt meg kell jegyezni, hogy a hidegen sajtolt kutyatápok magasabb nedvességtartalma miatt jellemzően rövidebb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint a hagyományos kutyatápok, ami körülbelül 6 hónap. 

Hogyan válasszuk ki a kiváló minőségű hidegen sajtolt állateledeleket?

Ahogy korábban említettük, a hidegen sajtolt állateledel manapság egyre népszerűbbé vált, ami alapvetően azt jelenti, hogy a különböző lehetőségek sokasága is úgy fog mindenhol felbukkanni, mint a gomba. Ez összezavarhatja, vagy akár egyenesen túlterhelheti Önt. Nos, ennek nem kell így lennie. 

Amikor hidegsajtolt eledelt vásárol kutyája számára, először is ellenőrizze az összetevők listáját. Meg kell győződnie arról, hogy olyat választ, amely egyetlen kiváló minőségű fehérjeforrást tartalmaz. 

Az olyan szavak, mint a vadon fogott, a fűvel táplált vagy a bio, mind jó jelek arra, hogy a kutyának esélyt adsz arra, hogy kiváló minőségű húst kapjon. Emellett mindenképpen vizsgálja meg a garantált elemzést is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fehérjetartalom megfelel-e a kölyökkutyája igényeinek. 

Sok más összetevő is lesz, és ezek közül néhány hasznos extra tápanyagot biztosíthat kedvence étrendjéhez. A hidegen sajtolt olajok, gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, sőt még az algák is nagyszerű forrásai lehetnek az omega-6 vagy omega-3 zsírsavaknak és mindazoknak a vitaminoknak, amikről azt kívánnád, hogy te is kapj magadnak. 

Az is jó ötlet lehet, ha távol tartja magát a töltőanyagokban, túl sok tartósítószerben, túlzott mennyiségű adalékanyagban és felesleges ízesítőkben bővelkedő ételektől. Egy jól kiegyensúlyozott és megfelelően előállított hidegen sajtolt kutyatáp csak az alapanyagokkal teszi magát táplálóvá, ízletessé és vonzóvá, anélkül, hogy más tápokkal ellentétben feldúsításra lenne szükség. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: