Mikor adjunk száraz kutyatápot a kölyökkutyának?

A kölyökkor talán a kutyatartás legizgalmasabb része. Ez az új közös életetek kezdetét jelzi, egy különleges időszak, amikor egy életre szóló barátságot alakítotok ki. Ugyanakkor ez egy nagyon zavaros időszak is lehet, különösen, ha fogalma sincs, mit adjon nekik. Mikor kezdhetsz el tehát száraz kutyatápot adni a kölyködnek? 

A kölykök a születésük pillanatától kezdve az anyakutyától kapják meg a számukra létfontosságú tápanyagot. Ezek az imádnivaló cukiságok azonban hajlamosak túl gyorsan felnőni. És mielőtt még észrevennéd, már néhány héttel a születésük után megpróbálnak szilárd táplálékot enni. 

Ez az az időszak, amikor az anyjuk leszoktatja őket a tejről. Amint készen állnak a szilárd ételek fogyasztására, itt lép be a képbe. El kell készítenie a száraz vagy nedves eledelt, hogy az új kölyök minden tápanyagot megkapjon, amire szüksége van ahhoz, hogy erős és nagy felnőtt kutyává nőjön. 

A kiskutya elválasztása 

Az elválasztás gyakran akkor történik, amikor a kölyökkutya eléri a négy-öt hetes kort. Ez az az időszak, amikor a kölyökkutyák fokozatosan áttérnek a tejről a szilárdra, és a kutya fejlődésének kritikus szakaszának is tekinthető. A kölyökkutya születése idején kizárólag az anyatejre támaszkodik. 

A legegészségesebb kutyaeledel a jó fejlődésért
Először a kiskutyát az anyatejjel etetik. Az elválasztás gyakran előfordul, amikor a kölyökkutya négy-öt hetes. Ekkor a kölyökkutyának szüksége van a legegészségesebb kölyökkutyaeledelre a jó fejlődéshez és növekedéshez.

Ha a kölyök hosszú ideig tejjel táplálkozik, az átállás még nagyobb kihívást jelent. Az elválasztás azért is fontos, mert az anyának is pihennie kell, és szünetet kell tartania a kicsik gondozásában. 

Az elválasztás folyamata körülbelül négy hétig tart, ezért különösen türelmesnek kell lennie. A kölyökkutyának szüksége lesz a pépes állagra is, ezért ügyeljen arra, hogy mindig szemmel tartsa, mi kerül a szájába mind a szabadban, mind a vacsoraidő alatt. Ha eltelt a négy hét az elválasztásból, a kölyökkutyának már teljes fogsorral kell rendelkeznie, ami nyolc-tíz hetes korban mutatkozik meg. 

Hogyan érhetjük el a pépes konzisztenciát a kölyökkutyák számára? 

A pépes állag a folyékony és a száraz kutyatáp kombinációja. Javasoljuk, hogy hagyja, hogy a kutyakaját először áztassa a folyadékot, mielőtt egy kanállal pépesíti, hogy elérje a kívánt állagot. 

A száraztáp és a víz aránya hetente változik. Hogy megkönnyítsük a dolgát, az alábbiakban felvázoljuk a pontos mértékeket, amelyekre az elválasztási szakasz négy hete alatt szüksége lesz. 

  • 1st hetente: három rész folyékony és egy rész száraz eledel
  • 2nd hetente: két rész folyékony és két rész száraztáp
  • 3rd hetente: egy rész folyékony és három rész száraztáp 
  • 4th hét: a kiskutya már készen áll arra, hogy kizárólag száraztáppal táplálkozzon. 

Adhat száraz eledelt egy 6 hetes kölyökkutyának?

A fenti elválasztási útmutató alapján, amint a kölyökkutya eléri a hathetes kort, már az elválasztás második vagy első hetében lesz. Ez csak azt jelenti, hogy a száraz eledelnek még mindig viszonylag kis részét kell kitennie kölyke teljes étrendjének. 

Ne feledje, hogy a kölyökkutyák pocakja általában nagyon szeszélyes. A kölyökkutyák mindig sokkal kisebbek a normál kutyákhoz képest, még akkor is, ha étvágyuk éppen az ellenkezőjét sugallja. 

Száraz kutyatápot

Míg a normál méretű kutyát naponta egy-két alkalommal etetheted jelentős mennyiségű étellel, ajánlott, hogy kölyködet gyakrabban, lehetőleg naponta háromszor-négyszer etesd kisebb étkezésekkel. Az is biztos, ha érzékeny gyomrú kölyökkutyáknak való eledelt választ

Ha úgy tűnik, hogy a kölyök kutyája nehezen áll át a száraz kutyatápra a folyékonyról, akkor érdemes lassan haladni az elválasztással. Ne felejtse el, hogy minden kölyök egyedi és különböző, ezért ne essen pánikba, ha a kölyöknek a szokásosnál hosszabb időbe telik. 

Mit adjunk a kölyökkutyáknak, ha már tudnak száraz kutyatápot enni?

Gratulálunk! Kölyökkutyája mostanra elérte azt az időt, amikor már egy teljes, erős tejfogsorral rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy most már bármit megrágcsálhat, amihez kedve van, feltéve, hogy az nem az Ön értékes szőnyege. 

Néhány hónap elteltével valószínűleg büszke szakértője lesz a folyadék és a kutyakaják keverésének, a pontos mérések elsajátításával, miközben szorosan szem előtt tartja a konkrét etetési időket. Ne feledje, hogy ez egy folyamat.

Száraz kutyatáp – mit ajánlunk mi?

Azonban csak azért, mert a kölyökkutyának már kifejlődtek a fogai, nem feltétlenül jelenti azt, hogy megengedheti neki, hogy mindent és mindent megengedjen magának, amit csak akar. Innentől kezdve még rengeteg fejlődés következik, ezért gondoskodnod kell arról, hogy mindig a számukra egészséges kölyökkutyatápot egyenek. A legjobb és legegészségesebb kölyökkutyatápoknak a következőket kell tartalmazniuk:

Emészthető összetevők 

Válasszon könnyen felszívódó eledelt, hogy kiskutyája minden egyes csepp egészséges jót megkapjon. 

További fehérje

A kölyköknek sok fehérjére van szükségük, hogy segítsék szerveik és izmaik fejlődését. 

Glükozamin 

Ez az a csodaösszetevő, amely támogatja a csontok és a fogak fejlődését.

Magas kalóriatartalom 

A fiatal kutyáknak sok energiára van szükségük, mivel még sokat kell nőniük. Ez az oka annak, hogy manapság sok kölyökkutyatáp magasabb kalóriatartalmú, mint felnőtt társaik. 

Rengeteg tápanyag 

A kölyökkutyának szüksége van az összes alapvető tápanyagra, beleértve a cinket, vasat, kalciumot és magnéziumot, valamint a minden idők legfontosabb D-vitaminját. 

Mennyi száraztápot adjon a kiskutyájának?

Ez attól függően változik, hogy milyen típusú táplálékot választ a kölyöknek. Csak arra ügyeljen, hogy tápanyagokban gazdag száraz kutyaeledelt keressen. Ha azonban nem biztos a megfelelő eledel kiválasztásában, és a csomagoláson nincsenek egyértelmű utasítások, a biztonság kedvéért bármikor kérhet tanácsot állatorvosától. Így biztos lehet benne, hogy kölyke egészségesen, erősen és boldogan fog felnőni. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: