Tippek, Hogy A Legjobb Karácsonyfát Vásárolja Meg Otthonába

A karácsony évente csak egyszer jön el, ezért a legjobb Miravila karácsonyfa beszerzése családi hagyománynak számít. A jó hír az, hogy otthonába is illatos és zöld marad. Csak néhány tippet kell követnie ahhoz, hogy a fád megvásárlása a legjobb és legemlékezetesebb élmény legyen.

Mikor Ideális Fát Vásárolni?

A legtöbb karácsonyfa gyakran közvetlenül a hálaadás napja előtt érkezik a helyi településekre a fatelepekről. Ha korábban vásárolja meg karácsonyfáját, szélesebb kínálatból válogathat. Azonban ha csak karácsony közeledtével kap észbe, hogy be kéne szerezni a fát, akkor nem biztos, hogy friss fák is állnak majd rendelkezésére. Ehelyett esélyes, hogy egy már hosszabb ideje a fatelepen álló fához juthat csak hozzá.

Karácsonyfának
A karácsonyfát gyönyörűen szolgálják fel a hószobában

Nagy különbségtétel azonban, hogy fája mennyi időt tölt otthonában. Ha hosszabb időtartamról van szó, fája jobban kiszáradhat a kevesebb vízbevitel, a szárazabb levegő és a melegebb hőmérséklet miatt, ami a tűlevelek hullását eredményezheti. Megfelelő gondozással a karácsonyfák körülbelül négy hétig tartanak ki lakásban tárolva.

Vársároljon Egyszer, De Tervezzen Kétszer

Mielőtt elmegy a fatelepre, fontos elgondolkodnia azon, hogy otthonába milyen méretű fa a legideálisabb választás. Mérje le a mennyezet magasságát, és vonja le a fa tetejét és az állvány magasságát, hogy megkapja a fa maximális magasságát. Azt a helyet is érdemes lemérnie, ahova a fát tervezi elhelyezni, hogy meghatározza a vásárolandó fa szélességét. 

Karácsonyfának
Családi hangulat a karácsonyfa mellett

Minden karácsonyfának más a kerülete, így meg kell győződnie róla hogy fája elfér a neki kijelölt területen. A faállvány furatának átmérőjét csavarokkal is meg kell mérni, amelyek alig tapadnak rá a fa oldalára. A cél itt az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vásárolandó fának a törzse illeszkedik-e és elég nagy-e ahhoz, hogy a fát függőlegesen megtartsa.

Mérje meg a víztartó aljától az állvány csúcsáig terjedő távolságot, amelyen keresztül a horgonycsavarok átmennek. Fontos, hogy megjegyezze ezt a hosszúságot, mert később eljön az ideje annak is, hogy le kell vágnia az ágakat a fa aljától. Másik lehetőség az, hogy magával viszi az állványt, hogy biztosan tökéletesen illeszkedjen. Abban az esetben, ha a tavalyinál nagyobb fát tervez beszerezni, akkor szükség lehet arra, hogy nagyobb állványba fektessen be. 

Milyen Típusú Karácsonyfát Vásároljon?

A karácsonyfák különböző fajtákban kaphatók. Ide tartozik a híres Fraser Fir, kitűnő tűmegtartó képességével és illatával, valamint a Concolor Fir és a Canaan Fir. Minden fafajtának megvan a maga egyedi jellemzője. Mindegyiküknek nagy a tűtartása is.

Videó: Milyen a tökéletes karácsonyfa?

Ez azt jelenti, hogy igazándiból személyes vizuális preferenciákról van szó. A fatermesztőktől frissen vágott fákról van szó, mindenféle jó tűmegtartó fajtáról, mindaddig, amíg megfelelően gondozza őket.

Mire Kell Odefigyelnie A Fa Kiválasztásakor

Ellenőrizze a karácsonyfa frissességét. Ehhez fogjon meg minden faágat a mutatóujja és a hüvelykujja között, majd finoman nyomja össze, majd húzza maga felé. Ha nagyjából egy maroknyi tű leesik, érdemes egy másik fát választania. Természetes, hogy a fa belső részénél lesz néhány lehullott tű a szállítás és a kivágás miatt.

Ellenőriznie kell a fatörzs egyenes voltát is. Tartsa a fát függőlegesen, és ellenőrizze a törzs teljes egyenesét. Kevésbé valószínű, hogy egy egyenesebb fa kivágás után kidől. Abszolút fának kell lennie ahhoz, hogy a fatörzs illeszkedjen az állványához. Fontos figyelmeztetés, hogy a fa kérgének levágásával, (hogy ez illeszkedjen az állványhoz) a fa veszít kambiumrétegéből, mely felelős a víz felszívódásáért. 

Ami az általános megjelenést és formát illeti, keressen egy tetszőleges alakú fát. Vannak sovány és magas fák, míg mások kövérek és alacsonyak. Úgy tűnik, hogy az ügyfelek mindig kedvelik azokat a valóban teli fákat, de az az igazság, hogy a nyitottabb ágú fák sokkal jobbak a dísztárgyak felakasztására. Jó tanács, hogy soha ne feszüljön túlságosan rá a tökéletes fa megtalálására. Abban a pillanatban, amikor hazahozza, és koszorúval, dísztárgyakkal és fényekkel feldobja, a fája olyan tökéletesen fog kinézni, amennyire csak szeretné.

Mi A Teendő, Miután Megtalálta A Számára Megfelelő Fát

Miután megtalálta otthonának a megfelelő fát, fel kell készítenie a szállításra. Döntse el, hogyan viszi haza a fáját, és ezt tegye meg az elkövetkezendő 3-4 órában. Helyezze a frissen kivágott fát az autó csomagtartójába, és kövesse az alább felsorolt tanácsokat.

Érdemes több alsó ágat is eltávolítani, hogy a fa könnyebben illeszkedjen az állványához. Ha később tervezi a fa felállítását, vigye haza a fát, és tárolja valahol a szabadban, például teraszon vagy hátsó fedélzeten, és hagyja a hálójában. Amint eljön az ideje, hogy a karácsonyfát beltérbe költöztetheti díszítéséhez, íme néhány dolog, amit meg kell tennie.

  • Vágjon le legalább egy hüvelyknyit a fa törzséből
  • Helyezze a faállványt a választott helyre, kihúzott horgonycsavarokkal.
  • Helyezzen egy újságot a faállványt körülvevő padlóra, hogy megfogja a leeső tűleveleket, amikor eltávolítja a hálót.
  • Állítsa a fát függőleges helyzetbe, majd egyenletesen húzza meg a horgonycsavarokat. Vigyázzon arra, hogy a fa magától it megtudjon állni.
  • Alulról felfelé kezdje a műanyag háló levágását. Hagyja kibontakozni az ágakat. Ellenőrizze a fa stabilitását az állványon, helyezze át a fát, és szükség esetén állítsa be a horgonycsavarokat.
  • Dobja el az újságot a lehullott tűlevelekkel.
  • Azonnal töltsön vizet az állványra, és győződjön meg róla, hogy az állvány feneke elmerült a vízben.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: