Vezetési bukkanók? Semmi gond: ő majd elintézi!

Mindannyiunknak van járműve, de senki sem tulajdonít neki kellő jelentőséget. Miért? Valójában ez az egyik legjobb szövetségesünk a vezetésben, mind aerodinamikai szempontból, mind ütközés esetén. Nyilvánvalóan az autó lökhárítójáról beszélünk.

Mi az a lökhárító?

Ezek olyan rendszerek, amelyeket úgy terveztek, hogy elnyeljék a járművek elejére és hátuljára ható ütközést, és minimalizálják az alacsony sebességű ütközés okozta károkat. Silux Az autók lökhárítói műanyagból vagy fémből készült, kiálló védelemmel ellátott darabok, úgynevezett lökhárítóburkolatok, amelyek körülveszik az azt alkotó anyagokat, és elnyelik az ütközés energiáját.

Az autók lökhárítói műanyagból vagy fémből készült, kiálló védelemmel ellátott darabok, úgynevezett lökhárítóburkolatok, amelyek körülveszik az azt alkotó anyagokat, és elnyelik az ütközés energiáját.

Ma már alapfelszereltségként a külső burkolat alatt merev merevítő rúddal, valamint összenyomható habból vagy műanyagból készült részekkel rendelkeznek.

A lökhárító története és fejlődése

Az 1800-as évek végén a korai járműveken díszítésként megjelent lökhárítók a technológiai fejlődésnek és a biztonságra összpontosító járműgyártásnak köszönhetően hosszú utat jártak be. Bár a mai lökhárítók nagyon hatékonyak, ne feledje, hogy a lökhárítók védelme sokat csökkent az 1980-as évektől napjainkig.

Az autók lökhárítói régebben több ütéscsillapító anyagot tartalmaztak, de a járműgyártók a könnyebb kialakításért lobbiznak, és azért, hogy csökkentsék mindazt, ami a motor hatékonyságát befolyásolja az üzemanyag-fogyasztás szempontjából. A stílus is meghatározó tényező volt: sok lökhárító túlnyúlt az autó többi részén, ami nem túl harmonikus esztétikát eredményezett. A mai járműveknek nincs szükségük kiálló lökhárítókra, de még mindig nagyon biztonságosak.

Ma már alapfelszereltségként a külső burkolat alatt merev merevítő rúddal, valamint összenyomható habból vagy műanyagból készült részekkel rendelkeznek.

Autó lökhárítók típusai

Ismétlem, a lökhárító fő célja a jármű védelme. A kár azonban sokféle formában jelentkezhet. Ha például sokat autózik terepen a szórakozás kedvéért, akkor olyan lökhárítót szeretne, amelyet terepjárásra terveztek. Hasonlóképpen, ha nagy távolságokra utazik, és védelemre van szüksége más járművekkel szemben, fontos a megfelelő kialakítás kiválasztása. Egyes lökhárítók speciális funkciókat kínálnak, például nagy teherbírású vonóhorgokat.

1. Standard lökhárító

A szabványos lökhárító egy egyszerű, a hűtőrács alatt elhelyezett lökhárító, amely a jármű bal elejétől a jobb elejéig terjed. A legtöbb szabványos lökhárítót közvetlenül a jármű gyártója gyártja, hogy az adott modellre specifikusan illeszkedjen.

2. Cowboy

A mélyreható lökhárítók (más néven cowboy lökhárítók) valamivel magasabbak vagy hosszabbak, mint a normál lökhárítók. Ezt a típusú lökhárítót nehéz munkaterhelésre és kármegelőzésre tervezték.

3. Csöves lökhárító

A cső alakú lökhárítók nemcsak funkcionalitásukról, hanem stílusukról is híresek. Ahelyett, hogy közvetlenül a hűtőrács alá helyeznék őket, ennek a lökhárítónak a vékony, cső alakja lehetővé teszi, hogy a lámpák fölé is beférjen, anélkül, hogy a dizájn megváltozna.

Egyes lökhárítók speciális funkciókat kínálnak, például nagy teherbírású vonóhorgokat.

4. Roll lökhárító

Ha a lökhárítót tartozékként használni nem az Ön dolga, fontolja meg a görgős lökhárítóba való befektetést. Az ilyen típusú autólökhárítót úgy tervezték, hogy viszonylag rejtve maradjon a jármű esztétikájában. Egybeolvad a motorháztetővel, és aerodinamikus megjelenést eredményez úgy, hogy a vonalak között semmilyen megszakítás nincs.

5. Lépcső lökhárító

A lépcsős lökhárító lényegében egy normál lökhárító, középen lépcsővel. Általában nagyméretű járműveknél használják.

Melyik típusú lökhárító a megfelelő az Ön számára?

Ezt a kérdést csak nagyon kevesen teszik fel maguknak. Valójában a lökhárító, hacsak nem vagy közlekedésbiztonsági szakember vagy az autós kiegészítők rajongója, mindig olyan alkatrészek, amelyek eléggé némán haladnak. Nyilvánvaló, hogy a teherautó vezetése nélkül is hajlandóak a cowboyhoz hasonló lökhárítókat használni a pick-upok tulajdonosai, akik, ha nem vezetnek terepjárós életet, inkább esztétikai, mint funkcionális okokból választják ezt a lehetőséget.

Alapvetően, ha aggódik, hogy autója lökhárítója nem felel meg az Ön igényeinek, elmondhatjuk, hogy a gyárilag felszerelt lökhárító bőven elegendő az egyszerű életmódhoz, a városba és a városból való ingázáshoz, terepversenyek és a növényzet közötti ütközés veszélye nélkül.

A vezetés biztonságáról azonban többet tudhat meg, ha ezekről a kevéssé emlegetett részekről is tájékozódik.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: