Jégeső ellen védő ponyva, védelem a kiszámíthatatlan időjárás ellen

Az elmúlt években egyre többen parkolják az utcán autójukat garázs helyett. Az időjárás nagyon kiszámíthatatlanná vált, már az időjárás-előrejelzések sem biztosak. Szinte akármelyik hónapban beköszönthet egy váratlan jégeső és könnyen meglepődhetünk. A nagy viharok gyakran jégeső kíséretében érnek minket, ami nagyon veszélyes lehet. Különösen az autója számára, ha az teljesen védtelen marad. A veszély nem csak a leeső jégdaraboktól származik, hanem a faágaktól és más törmelékektől is, amelyeket felkaphat a vihar. Az esetleges kár javítása nagyon drága is lehet.
A jégeső ellen védő ponyva (www.withcar.hu) egy okos megoldás, ami miatt akkor is biztonságban tudhatja az autóját, amikor nincs a szeme előtt.

A természet veszélyes ellenség

Azonban a gyártók azt is megjegyzik, hogy az autóborító ponyvák nem mindig teljesen biztonságosak. Ha nagy jégesővel dolgunk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a ponyva nem fogja teljes mértékben védeni az autót, és lehetséges, horpadások keletkeznek majd a karosszérián. Mindenesetre a kár sokkal kisebb lesz, mintha teljes védelem nélkül hagyta volna az autóját. Szerencsére a gyártók figyelmeztetik a vásárlókat arról, hogy a jégvédő ponyva se nyújt teljes biztonságot. Senki sem lehet teljes mértékig biztos abban, hogy meddig fog tartani a vihar. Ma már egyre jobb és jobb ponyvákat kaphatunk, de a kellemetlen időjárás bekövetkeztét ez nem fogja megváltoztatni.

Anyagok, méretek és a ponyva beállítása

A ponyva többféle anyagból is készülhet, de a leggyakoribb egy vastagabb rétegből áll. A szélvédőn, a hátsó ablakon, a tetőn és a motorháztetőn kell borításnak a legvastagabbnak lennie.
A gyártás során felhasznált anyagtól függetlenül a burkolatok nagyon hatékonyak és a lehető legjobb védelmet nyújtják autójának.

Többféle méretben készülnek, kicsitől extra nagyig terjedő méretűek, hogy sok modellre megfelelőek legyenek. A legjobb, ha megmérjük az autó első és hátsó lökhárítói közötti távolságot, és ennek megfelelően választunk. Sok gyártónak van információja a legtöbb jármű méretéről, így könnyen meghatározható, hogy milyen méretű ponyvára van szükség az ön járművéhez. Tanácsos segítséget kérni, különösen akkor, ha első alkalommal vásárol. Érdemes mindig kikérni szakértő véleményét, így biztosak lehetünk benne, hogy nem választunk rosszul.

A felrakása nagyon egyszerű, rugalmas szíjak segítségével történik, amelyeket az autóhoz kell rögzíteni. Néhány ponyva tetején még lyukak is vannak, hogy szellőzzön a levegő. Ha azonban hosszabb időre tervezi lefedni a járművet, azt tanácsoljuk, 15 naponta szellőztesse ki. Néhány órára távolítsa el a ponyvát száraz és napos idő alatt, tisztítsa meg a kis porszemektől és ellenőrizze, hogy nem lyukadt ki vagy sérült meg sehol. A tetőt csak akkor fedje le, ha az már teljesen száraz.

Árak

Minden gyártótól és különböző árkategóriákban találhatunk ponyvákat, a mérettől függően. Általában nem túl drágák, de a minőség és a méret egyenlően növekszik. Talán drágának tűnhet egy jó ponyva, de ha belegondolunk, mennyit kellene fizetni a javításért, ha egy jégdarab betörné mondjuk a szélvédőt, akkor nem is tűnik olyan drágának.

Mikor kiválasztja a ponyvát, győződjön meg róla, hogy tudja autója méreteit. Ha nem, kérdezze meg a gyártótól. Olyat válasszon, ami az ön és a jármű igényeinek is megfelel. Sokan azt csinálják, hogy egy ponyvát több autón is használnak, de ez nem jó ötlet, mert kinyúlik és egy kisebb járművön nem fog védeni semmit. Használtat sem érdemes venni, ami valószínűleg már megélt jó pár vihart és kissé elhasználódhatott.

Egy jó jégeső ellen védő ponyva minden autótulajdonosnak hasznos befektetés. Sokan nem engedhetik meg, hogy saját garázzsal rendelkezzenek, és kénytelen a kocsit az utcán hagyni. Persze szép idő esetén ez nem jelent problémát. Ám ha jön egy hirtelen jégeső, el tudjuk képzelni, milyen károkkal nézhetünk szembe utána. Meglehetősen drága lenne a karosszéria és a betört szélvédő javítása. Annak érdekében, hogy ez velünk ne történjen meg, mindenképpen megéri egy ponyva beszerzése. A jégesővel szemben védett jármű ágaktól és más szél által felkapott törmeléktől megvéd.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: