Merüljön el a pszichoanalízis világában

Lehet, hogy már hallottad a pszichoanalízis kifejezést, de fogalmad sincs, hogy mi is az egyáltalán. Olvasson tovább az alábbiakban, hogy többet tudjon meg erről a meglehetősen érdekes és érdekes világról, és fedezze fel a számos előnyét. 

Mi a pszichoanalízis?

A pszichoanalízis az emberi tudattalanon alapuló elmélet és terápia. Ezt először Sigmund Freud alkalmazta a 19th. század második felében, és azóta számos fejlődésen ment keresztül.

A jéghegy talán közhelyesen hangzó hasonlat, de ez a tökéletes leírás a tudatalatti elmére. A jéghegynek a víz fölött látható csúcsa feltűnő és nagy, és ez a rész a tudatos elme. Itt vannak a vágyaid, érzéseid és egyéb megfigyelt hiedelmeid. 

A pszichoanalízis az emberi tudattalanon alapuló elmélet és terápia.

De a víz alatt található a jéghegy láthatatlan része, amely sokkal nagyobb, és ez a tudatalatti. Ide tartoznak azok a hiedelmek, emlékek, tulajdonságok, érzések és egyéb gondolatok, amelyek nem a tudatos elmében találhatók. Bár a legtöbb helyzetben nem lehet megfigyelni, a tudattalan elméd egy bábjátékos, aki nagy hatással van arra, ahogyan gondolkodsz és cselekszel. 

Freud szerint a tudattalan elme létezik, hiszen ha tudatos lenne, akkor ez a végén kárt okozna vagy fenyegetné Önt. Egyes traumák például tudattalanok lehetnek, és fájdalmat okozhatna, ha emlékeznél rá. 

A tudattalan többféleképpen is becsúszhat a tudatos elmébe. Van, amikor az álmokon keresztül jön. Vannak olyan esetek is, amikor nyelvbotlás formájában történik. A szexuális vágyak például általában nyelvbotlással fejeződnek ki. 

A pszichoanalízis gyakran a kulcs ahhoz, hogy az ember tudattalan elméje a nyilvánosság elé kerüljön. A szabad asszociáció egy Freud által használt technika.

A szabad asszociáció során a páciens leül, és elmondja a terapeutának, ami eszébe jut. A páciensnek soha nem szabad cenzúráznia egyetlen gondolatot sem, és hagynia kell, hogy a terapeuta minden gondolatról tudomást szerezzen. Ezáltal a terapeuta felfedezheti a páciens gondolatmenetét. A lényeg itt nem az, hogy megítéljük a páciens gondolatait. Ehelyett az a cél, hogy kíváncsi legyen, és meghatározza a személy vágyait. 

A technika eléggé szabadon alakult, és mindkét fél nem tudja, hogyan fog ez menni. A terapeuta általában különböző témákat kapcsol össze a gondolatoknak megfelelően, és feltételezésekkel és a páciens tudattalan vágyaival kapcsolatban áll elő. Az elsődleges cél azonban az, hogy segítsen a páciensnek felfedezni önmagát, és megtudni, hogy valójában mi mozgatja. 

A pszichoanalízis alapelvei

A pszichoanalízist számos alapelv alkotja, amelyek közül az elsődlegesek a következők:

Elfelejtett gyermekkor

A pszichoanalízis alapján egy személy személyisége és vonásai öröklődhetnek, és magukban foglalják a gyermekkor korai szakaszában történt dolgokat. A korai gyermekkorban történt események általában feledésbe merülnek, mégis ezek megváltoztathatják az ember személyiségét rosszabb vagy jobb irányba. Még a legapróbb események is, amelyek még gyerekkorodban történhettek veled, alakíthatják és befolyásolhatják azt, aki vagy. 

A pszichoanalízis gyakran a kulcs ahhoz, hogy az ember tudattalan elméje a nyilvánosság elé kerüljön.

Önmagad felszabadítása

A legjobb módja a felszabadulásnak, ha a tudattalanodat az elméd előterébe hozod, és terápiát alkalmazol a tudattalan emlékeid és vágyaid feloldására. 

Elnyomás

Egyfajta ellenállás lesz, ha megpróbáljátok a tudattalanból tudatossá tenni a tudatosat. Ezek az elfojtott emlékeid formájában jelenhetnek meg. 

Finom kinyilatkoztatások 

A tudattalanod többféleképpen is megjelenhet. Megjelenhet nyelvbotlások, álmok és más megmagyarázhatatlan viselkedések formájában. 

A tudattalan

A tudatalattija sok olyan viselkedésformát hozhat felszínre, amelyekkel rendelkezik. A legtöbb személyiségjegyed a nehezen felismerhető tudattalan vágyaid miatt lehet. 

A pozitív transzfer magában foglalja a terapeutával való kapcsolatok jó részeinek átvételét.

Amikor a tudattalan és a tudatos összeütközik

Minden alkalommal, amikor konfliktust tapasztalsz a tudatalattid és a tudatos elméd között, ez számos mellékhatást, például szorongást vagy depressziót eredményezhet. 

Átvitel

Az átvitel a pszichoanalízis elsődleges fókuszának tekinthető, és ennek jó oka van. Ez az, amikor a kliens elkezdi egy másik személyre vonatkozó érzéseit a terapeutára vetíteni. Ez gyakori jelenség a terápiában, és ez lehet negatív vagy pozitív élmények formájában, vagy szexuális jellegű is, mint például a terapeuta iránti szerelem. 

Bár az átvitel egyfajta konfliktus lehet a terápiában, ez is javíthatja az általános élményt. 

A pozitív transzfer magában foglalja a terapeutával való kapcsolatok jó részeinek átvételét. Például a terapeutát jó barátodként kezelheted, és úgy tekinthetsz rá, mint az egyetlen barátodra, aki mindig meghallgat téged, bármi történjék is. 

A negatív átvitel viszont az, amikor a negatív érzelmeket a terapeutára helyezzük. Például, lehet, hogy a terapeutát úgy látod, mint a zsémbes tanárodat vagy egy tekintélytisztelő személyt, aki nem ért meg téged.

Másrészt van valami érdekes a szexualizált átvitelben. Az ember elkezd vonzalmat érezni a terapeutája iránt, akár romantikus, akár szexuális vonzalmat. Lehet, hogy az érzéseidet egy másik személyről, akit szeretsz, átviszed a terapeutádra. 

Az ellenátvitel az átvitel egy másik fajtája. Ez az, amikor a terapeuta is a saját érzéseit vetíti ki a kliensre. A terapeutának is megvannak a saját küzdelmei, és ennek eredménye az ellenátvitel. 

Ha úgy érzi, hogy elkezdte megtapasztalni az átvitelt, mindenképpen beszéljen erről a terapeutájával. Ennek beismerése kínos lehet, de meg kell tennie ahhoz, hogy a terápiája előrehaladjon. 

Keressen segítséget, mielőtt túl késő lenne 

Egy pszichoanalízis szakértő felkutatása csodákat tehet az életed javításában. Még ha azt is gondolja, hogy egyedül is meg tudja oldani a problémáit, lehet, hogy olyan mélyen rejlő problémái vannak, amelyeket csak egy szakember tud felszínre hozni. Itt az ideje, hogy kipróbálja ezt a terápiás formát, és megtapasztalja annak csodálatos eredményeit. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: