A mentális egészséggel kapcsolatos szakmai megbeszélés fontossága

Sötét pillanatok mindenkivel előfordulnak, ahogyan a nehézségek és a konfrontáció szükségessége is. Az, hogy valakihez fordulunk, soha nem rossz, épp ellenkezőleg! Derítsük ki együtt, mit tehet Önért a pszichoterápia.

Mit tehet érted a pszichoterápia?

A pszichoterápia egy olyan kezelési forma, amely számos előnnyel járhat azok számára, akik részt vesznek benne. Segíthet az embereknek megérteni és kezelni érzelmeiket, jobb interperszonális készségeket fejleszteni, és megoldani személyes konfliktusaikat. A pszichoterápia segíthet az embereknek személyes céljaik elérésében is.

A terápia számos előnnyel jár. Az egyik legfontosabb az, hogy segíthet jobban megérteni önmagát. A terápia segíthet megérteni a gondolatait, érzéseit és viselkedését – segíthet abban, hogy jobban irányítsa az életét.

Segíthet a nehéz érzelmek kezelésében is. Segíthet megtanulni, hogyan birkózzon meg a stresszel, a szorongással és a depresszióval, és segíthet megbirkózni az életében bekövetkezett traumatikus eseményekkel is.

Sötét pillanatok mindenkivel előfordulnak, ahogyan a nehézségek és a konfrontáció szükségessége is.

A terápia segít a jobb kapcsolatok kialakításában. Segíthet megtanulni jobban kommunikálni és megbirkózni a konfliktusokkal. A terápia abban is segíthet, hogy megtanuljon bízni másokban és sebezhetőnek lenni.

A terápia egy biztonságos hely, ahol felfedezheti gondolatait és érzéseit. Segíthet növekedni és jobban megismerni önmagadat. Ha úgy érzi, hogy elakadt, a terápia segíthet visszatalálni a helyes útra.

Mi a pszichoterápia?

A pszichológus számos probléma megoldásában segíthet. A pszichoterápián keresztül a pszichológusok minden korosztálynak segítenek abban, hogy boldogabb, egészségesebb és produktívabb életet éljenek.

A pszichoterápiában tudományosan validált eljárásokat alkalmaznak, hogy segítsenek az embereknek egészségesebb és hatékonyabb szokások kialakításában. Többféle megközelítés létezik, többek között a kognitív-viselkedésterápia, az interperszonális és más típusú beszédterápia, amelyek segítenek az embereknek problémáik megoldásában.

A pszichoterápia az egyén és a pszichológus közötti kapcsolaton alapuló, együttműködésen alapuló kezelés, amely párbeszédre épül, és olyan támogató környezetet biztosít, amely lehetővé teszi, hogy nyíltan beszéljen valakivel, aki objektív, semleges és nem ítélkezik.

A pszichoterápia során gyakran nemcsak a problémát oldja meg, hanem új készségeket is elsajátít, hogy a jövőben felmerülő kihívásokkal jobban megbirkózhasson.

A pszichoterápia egy olyan kezelési forma, amely számos előnnyel járhat azok számára, akik részt vesznek benne.

Mikor érdemes megfontolni a pszichoterápiát?

A pszichoterápiával kapcsolatos számos tévhit miatt előfordulhat, hogy nem szívesen próbálja ki. Még ha ismeri is a tényeket és az előnyeit, ideges lehet, hogy maga is kipróbálja.

A depresszió, a szorongás vagy a düh normális érzés, de ezen az idegességen érdemes túllépni: ha az életminősége nem olyan, amilyennek szeretné, a pszichoterápia segíthet.

Vannak, akik azért keresik fel a pszichoterápiát, mert hosszú ideje depressziósnak, szorongónak vagy dühösnek érzik magukat. Mások talán egy krónikus betegség miatt szeretnének segítséget, amely zavarja az érzelmi vagy fizikai jólétüket. Megint másoknak rövid távú problémáik lehetnek, amelyekkel kapcsolatban segítségre van szükségük. Például elválhatnak, megbirkózhatnak egy üres fészekkel, túlterheltnek érzik magukat egy új munkahely miatt, vagy gyászolják egy családtag halálát, vagy egyszerűen csak kimerültnek és kimerültnek érzik magukat.

Segíthet megtanulni, hogyan birkózzon meg a stresszel, a szorongással és a depresszióval, és segíthet megbirkózni az életében bekövetkezett traumatikus eseményekkel is.

Annak jelei, hogy a terápiára szüksége lehet, a következők:

  • A tehetetlenség és a szomorúság nyomasztó és hosszan tartó érzését tapasztalja.
  • Úgy tűnik, hogy az Ön problémái nem javulnak a legjobb erőfeszítései, valamint a család és a barátok segítsége ellenére sem.
  • Nehezére esik a munkára való koncentrálás vagy más napi tevékenységek elvégzése.
  • Túlságosan aggódsz, a legrosszabbra számítasz, vagy állandóan ideges vagy.
  • A tettei, például a túl sok alkoholfogyasztás, a kábítószer-használat vagy az agresszivitás árt önnek vagy másoknak.

Melyek a pszichoterápia különböző típusai?

A pszichoterápiának sokféle megközelítése létezik. A pszichológusok általában ezek közül egy vagy több módszerre támaszkodnak. Az egyes elméleti perspektívák útitervként szolgálnak a pszichológusnak, hogy segítsenek megérteni pácienseiket és problémáikat, és megoldásokat dolgozzanak ki.

Az Ön által kapott kezelés típusa számos tényezőtől függ: az aktuális pszichológiai kutatásoktól, a pszichológus elméleti irányultságától, és attól, hogy az Ön helyzetében mi a legmegfelelőbb.

A pszichológus elméleti nézőpontja befolyásolja, hogy mi történik az irodájában. A kognitív-viselkedésterápiát alkalmazó pszichológusok például gyakorlatiasan közelítik meg a kezelést. A pszichológusa megkérheti Önt, hogy oldjon meg néhány olyan feladatot, amelynek célja, hogy segítsen Önnek hatékonyabb megküzdési készségeket fejleszteni. Ez a megközelítés gyakran házi feladatokat is tartalmaz.

A terapeuta megkérheti Önt, hogy gyűjtsön további információkat, például rögzítse egy adott helyzetre adott reakcióit, amint az bekövetkezik. Vagy azt is kérheti, hogy az ülések között gyakoroljon új készségeket, például megkérhet valakit, akinek liftfóbiája van, hogy gyakorolja a liftgombok lenyomását.

Ezzel szemben a pszichoanalitikus és humanista megközelítések általában inkább a beszédre, mint a cselekvésre összpontosítanak. Az ülések során megbeszélheted a korai tapasztalataidat, hogy segítsenek neked és a pszichológusodnak jobban megérteni a jelenlegi problémáid gyökereit.

Csak meg kell találnia a megfelelő kezelést.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: