Érdekes tények a mobiltokok használatáról, amit még lehet, hogy nem hallottál

Amikor új mobilkészüléket vásárolunk, sokak számára egyértelműnek tekithető mellé a megfelelő telefontokok beszerzése is. Ha telefonunkat nem csak egy használati tárgynak tekintjük, hanem fontos az is, hogy jól nézzen ki, akkor esetleg lehetnek fenntartásaink ezzel kapcsolatban. Sokan gondolják, hogy a telefontokok ugyan biztosítanak a készüléknek némi védettséget, de a használatukkal eltakarjuk a telefonunkat és az ezáltal esetleg csúnyábbnak tűnik, netán mások meg is szólnak, hogy milyen csúnya eszközt hurcolunk magunkkal.

Ez egy téves hozzáállás. Ha szétnézel például online boltunkban, te magad is meggyőződhetsz róla, hogy a telefontokok legszélesebb választéka áll rendelkezésre, amelyből szín, kialakítás, anyag, dizájn tekintetében kiválaszthatod azt, ami neked a leginkább tetszik. Ráadásul, 2023-ban már olyan telefontokok léteznek, amelyek elérhető áron nem elvesznek, hanem inkább hozzáadnak a telefonod kinézetéhez.

A telefonokat védő burkolatok előállítása ma már kéz a kézben jár a telefongyártással. Ma már nemigen találsz olyan gyártót és olyan modellt, amelyhez ne tudnál megfelelő tokot választani. Pedig nem volt ez így mindig. Az alábbiakban ismertetünk néhány érdekességet a mobiltokok történetéből, amit lehet, hogy eddig nem hallottál.

Mára a telefontokok piaca nagyon fejletté vált, igyekeznek minél szélesebb körű igényeket kielégíteni.

A 2000-es évek elején csak néhány készülékhez létezett telefontartó

Ahogy már említettük is, ma már gyakorlatilag az új telefonmodellek piacra dobásával egyidőben megjelennek a hozzávaló tokok, ráadásul azok széles választéka. Az nyilván nem számít meglepő ténynek, hogy a telefontokok használatának kezdete a 2000-es évek elejére tehető, hiszen ekkor kezdett tömegessé válni a telefonok használata. Addig, a kilencvenes évek második felében még csak az üzleti élet képviselői hordtak magukkal telefont.

Nos, ebben az időszakban még korántsem volt ilyen nagy a választék, amire a magyarázat nagyon egyszerű: nem volt rá igény. Az első nagy robbanást a mobilok piacán a Nokia produkálta, az ő készülékeik voltak a legtömegesebbek. Akkoriban a tokokra azért sem volt szükség, mert éppen az volt a trend, hogy a készülékek minél kisebbek legyenek. Mint ilyeneket, könnyen a zsebbe lehetett csúsztatni, elfért a markunkban és ha esetleg le is esett, a sérülhető felület is kisebb volt rajta.

Ebből kifolyólag ebben az időszakban egyrészt eléggé csúnya tokokat, tartókat gyártottak, másrészt, borsosabb áron, néhány készülékhez léteztek igényesebb tokok, de azok lényege nem a telefon védelme volt, hanem kizárólag azok esztétikája.

Az első tokok funkciója a strapabírás volt

A Nokia mellett a másik cég, amely forradalmasította a mobiltelefonok használatát, az Apple volt. Nyilván, ez a mai napig egy másik árkategória, jóval magasabb áron érhetők el az iPhone készülékek egy átlagos okostelefontól. Az Apple annak köszönhette ezen készülékek népszerűségét, hogy zok elegáns dizájnnal és érintőképernyővel rendelkeztek.

Ha pedig egy átlagos fogyasztó úgy döntött, beszerez egy ilyen készüléket, sokkal inkább odafigyelt arra is, hogy a telefon fizikai állapotának épségéről gondoskodjon. Éppen ezért az első telefontokok esetében az első számú elvárt funkció az volt, hogy masszívak legyenek, bírják a strapát. Miután az Apple ráérzett erre a trendre, a tokokat is tökéletesítették, majd követte őket a többi gyártó is, így ma már széleskörű kínálatot találhatunk telefontokok ból.

Néhány telefontok hozzáadott funkciókkal is rendelkezik

Mint említettük, mára a telefontokok piaca nagyon fejletté vált, igyekeznek minél szélesebb körű igényeket kielégíteni. Így az egyszerű védelem mellett például kártyák elhelyezésére alkalmas zsebeket találhatunk rajtuk, a tokon keresztül is működik a kamera, csatlakoztatható a töltő és számos egyéb kiegészítő beszerezhető.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: