Egyszerű javítások a közös laptop problémákra

Valószínűleg minden alkalommal, amikor a laptopja felbomlik, a leggyakoribb tanács, amit hallani fog, hogy egyszerűen indítsa újra a készüléket. De bár ez mindig megér egy próbát, a laptopokkal kapcsolatos problémák megoldása már túlmutat az egyszerű újraindításon. 

Természetesen mindig vannak olyan házi gyógymódok, amelyeket a Google-on találhat, de ha tudja, hogy milyen típusú problémával van dolga, akkor sok erőfeszítést, időt és pénzt takaríthat meg. 

A laptopok mindenféle problémával találkozhatnak, mind hardveres, mind szoftveres vonatkozásban. Tekintse meg a leggyakoribb problémákat, amelyeket ismernie kell:

Valószínűleg minden alkalommal, amikor a laptopja felbomlik, a leggyakoribb tanács, amit hallani fog, hogy egyszerűen indítsa újra a készüléket.

Az alkalmazás hibaüzenetet jelenít meg, vagy nem nyílik meg 

Az alkalmazás bezárása, újratelepítése vagy eltávolítása csak néhány a számos megoldás közül, amelyet az interneten találhat a probléma kezelésére. Ha azonban mindezek nem működnek, akkor más komoly okok is állhatnak a háttérben, például sérült ablakfájlok vagy akár vírus is lehet a rendszerben. 

A legjobb, ha műszaki szakemberhez vagy javítási szakértőhöz fordul, ha a probléma még akkor sem oldódik meg, ha megpróbálja egyszerű módszerekkel kijavítani ezt a hibát. 

Akkumulátor problémák

A hibás töltőhardverek vagy régi akkumulátorok lassan töltik fel a készüléket, vagy egyáltalán nem töltődik. Egy gyakori hibaüzenet azt jelzi, hogy a készülék be van csatlakoztatva, de nem töltődik. Ez a hiba a meghibásodott akkumulátor vagy a Microsoft Windows hibája miatt következik be. 

Ha megnézi a készülék alsó sarkában jobbra, látni fogja az akkumulátor ikonját. Ha erre az ikonra mozgatja a kezét, megtudja az akkumulátor állapotát. Győződjön meg róla, hogy először a tápegység aljzatát ellenőrzi, mielőtt arra következtetne, hogy a hardverrel vagy az akkumulátorral van probléma. A régebbi laptopok esetében szükség lehet az akkumulátor cseréjére. A legjobb azonban, ha egy javítási szakértővel ellenőrizteti a problémát. 

A laptopok mindenféle problémával találkozhatnak, mind hardveres, mind szoftveres vonatkozásban.

Gyakori újraindítások

Semmi sem lehet bosszantóbb, mint amikor a laptopod munka közben újraindul, különösen akkor, ha még nem mentetted el a fájlt. A gyakori újraindulás oka lehet különböző hardverproblémák vagy akár a Windows vagy a rendszerleíró adatbázis hibás rendszerfájljai. Az ilyen típusú probléma azonnal számítógép-javító szakértő figyelmét igényli. 

Fűtési probléma

Nem számít, ha a külső hőmérséklet hűvös, mert a készülék még mindig felmelegedhet a belső problémák miatt. A leggyakoribb ok a ventilátorokban felgyülemlett szösz, ami miatt a készülék forrón futhat. 

Egy másik bűnös az is, hogy a GPU és a CPU közötti hőátadásra használt szilikonpaszta több év után kiszárad, ami túlmelegedési problémához vezet. 

Sok laptopnál 105 fok a biztonsági hőmérséklet, mielőtt a készülék automatikusan leáll. Az állandó hőhatás a készülék egyes részeinek maradandó károsodását eredményezheti, ami korai javítást igényel. 

A laptop nem kapcsol be

Nagyon aggasztó lehet, ha a készülék már nem ad életjelet magáról. Ennek oka lehet, hogy a töltő nem szolgáltat elegendő feszültséget az akkumulátor töltéséhez. Az is lehet, hogy az alaplapon lévő Jack vagy DC bemenet sérült. Az ilyen jellegű problémát a legjobb a szakemberek kezébe adni, mert ez azt jelenti, hogy az alaplapot ki kell szerelni a javításhoz. 

Befagyott képernyő

Ez a probléma gyakran megoldható a készülék egyszerű újraindításával. Ha azonban a készülék mindig annyira lefagy, hogy az már a munkáját is befolyásolja, akkor ez más alapvető problémák eredménye lehet. 

Ennek oka lehet néhány olyan alkalmazás, amely a készülék lefagyását okozza. Lehet hardveres ok is, például hibás memória vagy merevlemez. Néha a leggyakoribb rendszer a sokat rettegett Butter Overflow vagy BOF. 

Ilyen esetekben használhatja a Visszaállítás opciót. Csak menjen a Vezérlőpultra, és keresse meg a Rendszerbiztonság és karbantartás menüpontot. Menjen a Helyreállításra, majd nyissa meg a Rendszer-visszaállítás menüpontot, és próbálja meg visszaállítani a Windowsnak a képernyő lefagyásának kezdete előtti működési állapotát. 

A legjobb, ha műszaki szakemberhez vagy javítási szakértőhöz fordul, ha a probléma még akkor sem oldódik meg, ha megpróbálja egyszerű módszerekkel kijavítani ezt a hibát.

A készülékből érkező hangok

Észrevette, hogy szokatlan és tartós hangok jönnek a készülékéből minden alkalommal, amikor az fut? Bár úgy tűnik, hogy minden működik és rendben van, a csörgő hangok azt jelzik, hogy javítási probléma van a készülékével, amelyet azonnal meg kell javítani. 

A probléma jellemzően arra utal, hogy a készülék egyik zsanérja sérült, és a műanyag rögzítési pontok már eltörtek. Végül a meglazult alkatrészek beszorulnak a ventilátorba, ami a készülék leállását okozhatja. Rosszabb esetben még a készülék működését is károsíthatja és befolyásolhatja. 

Ha olyan furcsa hangokat észlel, amelyeknek eleve nem kellene ott lenniük, mindenképpen vizsgáltassa meg készülékét egy szakképzett javítóműszerésszel

Egyes kulcsok nem működnek 

Volt már olyan, hogy a billentyűzet egyes betűi nem működtek? A probléma nem a por miatt van, ehelyett lehet, hogy ez annak a jele, hogy a billentyűzet már kezd meghibásodni. Ha biztosra akar menni, csatlakoztathat egy USB-billentyűzetet a készülékhez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az alaplap helyett a billentyűzet a hibás. Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljon szakértőhöz, hogy orvosoltassa a problémát. 

A hang nem működik 

Ez a probléma a hangszóróval vagy a mikrofonnal kapcsolatos lehet. Miután ellenőrizte a hangerőszinteket és a némító gombot, nézze meg, hogy a probléma továbbra is fennáll-e. Menjen a Vezérlőpultra, majd ellenőrizze kétszer a Hang beállításokat. Állítsa vissza az alapértelmezett beállításokra, majd kattintson az Alkalmazás gombra. Ha ez még mindig nem működik, a laptop kimeneti vagy bemeneti hangjával kapcsolatos probléma gyakran javítási szakember figyelmét igényli. 

Véletlen kiömlések

Előfordulhatnak balesetek, és előfordulhat, hogy gyümölcslé, kávé vagy víz kerül a készülékre. Bármilyen folyadék károsíthatja a laptopok alaplapját vagy billentyűzetét. Ha ez megtörténik, a legjobb, amit tehet, hogy fejjel lefelé tartja a készüléket, hogy a folyadék kiszivároghasson. Használjon száraz ruhát a készülék tisztításához, és szívja fel a nedvesség nagy részét, amennyire csak lehet.

Ha az egyszerű javítások nem elegendőek a fenti problémákra, ne gondolkodjon kétszer, és hagyja, hogy laptopját a szakértők ellenőrizzék és javítsák. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: