Különleges tevékenységek Pelješacban

Széllovaglás Viganjban 

Viganj hangulatosan fekszik Pelješac délnyugati partján, a keskeny Korčula-csatorna mentén félúton, így a szélcsatorna örvényében helyezkedik el. Itt fúj a híres nyári Maestral kétszer olyan erősen, mint bárhol máshol a horvát Adria mentén.

Az 1980-as években volt, amikor ezeken a részeken megjelent a szörfözés, ami nagyjából ugyanabban a korszakban történt, amikor a sportág Európában is fellendült. Ettől kezdve Viganj tengerparti falujában iskolák és klubok nyíltak, valamint kempingek, bárok és üzletek, amelyek a nyári hónapokban a környékre özönlő szörfösöket szolgálják ki.

Szörf Vignjoban, Pelješacban
Szörf Vignjoban, Pelješacban

A környék régóta működő iskolái közül néhány a Water Donkey és a Liberan. A szörfözésre a legjobb hónap július. A reggel fújó enyhe délkeleti szél segíti a kezdőket, míg a tapasztalt szörfösök kora délután és azon túl az erősebb széllel is megküzdhetnek. 

Ugorjon be Stonba, hogy osztrigát szürcsöljön 

A Mali Ston öbölben a rómaiak először termesztettek osztrigát. Az 1980-as évek során farmokat hoztak létre, amelyekből a mai napig virágzó iparág alakult ki. A párizsi éttermek fényűző csemegéje, a minőségi osztrigát a környéken az út szélén ugyanúgy megvásárolhatja, mint ahogyan a megfizethető szezonális termékeket is. 

Pelješac, Horvátország: Bor- és osztrigavidék felfedezése

Az osztrigát hivatalosabb környezetben is elfogyaszthatja, például a Bakusban, a helyi étkezőhelyen, közvetlenül Ston történelmi központjában. Az alig több mint 1 eurós áron kapható, fenséges osztrigák a környéken panírozva, előételként, osztrigalevesben vagy a kötelezően megkóstolandó kagylótál részeként is fogyaszthatók. 

Búvárkodás Dubában és Divnában

Pelješac (Horvátország) kevésbé bejáratott északi partján, jóval távolabb Trstenik borászatától és Viganj szörfös helyeitől, az itteni strandok nemcsak üresebbek, de érintetlenebbek is. Trpanjtól mindössze egy gyors autóútra található az idilli Divna. Néhány szerencsés léleknek olyan otthona van a környéken, amely a gyönyörű, sima kavicsos tengerpartra és az öbölre néz. Mivel itt nem talál éttermeket vagy bárokat, gondoskodjon arról, hogy saját frissítőt és rágcsálnivalót vigyen magával. 

Kicsit odébb Duba vagy Duba Pelješka található, amely kristálytiszta tengerével, fehér kavicsaival és néhány billegő csónakkal ugyanolyan csábító. A strand hátsó részén egy szerény halászközösség található, amely a mindennapi teendőit végzi. Vannak olyan helyiek, akik nagyon szívesen kiadják apartmanjaikat a vízpart közelében vagy magán a vízparton. 

Ez csak néhány a számos tevékenység közül, amelyeket ki kell próbálnia, ha egyszer a Pelješac-félszigeten jár.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: