Weber: Tisztességesen kell értékelni Trócsányit

Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi László európai parlamenti meghallgatását követően, és ezt minden más biztosjelölt esetében is garantálni kell

– jelentette ki keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján az Európai Néppárt (EPP) frakcióját vezető Manfred Weber.

Weber újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy különleges helyzetről van szó, miután a Fidesz továbbra is fel van függesztve a konzervatív pártcsaládban, így például

az EPP novemberi zágrábi kongresszusán Orbán Viktor miniszterelnök nem szólalhat fel, a fideszes politikusok nem szavazhatnak, ugyanakkor Trócsányinak meg kell adni a tisztességes elbírálás lehetőségét a kinevezési eljárásban.

Mint mondta, a néppárti frakció is korrekt értékelést fog végezni, meghallgatva az uniós szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió várományosának elképzeléseit, megadva az esélyt annak bizonyítására, hogy elkötelezett európai.

Trócsányi bővítési biztos lesz vagy az első áldozat?

Rá lehet-e bízni az unió bővítését az Orbán-kormány volt miniszterére? Vagy Trócsányi László az a sakkfigura, akit könnyű lesz leszedni a tábláról?

Aláhúzta, hogy Trócsányi igazságügyi miniszterként önként a Velencei Bizottság elé vitt több ügyet, sőt mintegy tíz éven keresztül ő maga is tagja volt az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületének, és nem volt panasz a munkájára.

Trócsányi László. Fotó: Bielik István / 24.hu

Továbbá rámutatott, hogy akármi is történik, mindenképp lesz fideszes tagja a novemberben hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak.

Végezetül Weber hangsúlyozta, minden biztosjelöltnek tisztességesen meg kell adni a lehetőséget, hogy meggyőzzék az EP-képviselőket, fair elbírálásra van szükség így például a lengyel Janusz Wojciechowski és a román Rovana Plumb esetében is.

Mint ismeretes, Trócsányit korábban visszalépett a EP Alkotmányügyi Bizottságának alelnöki jelöltségétől. Ezt azelőtt tette, hogy másodszor is el kellett volna halasztani a róla szóló szavazást, ugyanis a szakbizottságban nem alakult ki mögötte többség. A fideszes politikus akkor azzal magyarázta a visszalépést, hogy biztos lesz belőle, ezért nem tudja vállalni az alelnöki posztot.

Azóta az is kiderült, hogy minden magyar ellenzéki EP-képviselő a volt fideszes miniszter ellene fog szavazni. Az is borítékolható, hogy a szocialista, a zöld, illetve a liberális frakción nem fog egyszerűen átmenni Trócsányi megválasztása, márpedig nélkülük nem lehet többsége.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs