Visszatértek a vevők a luxusingatlanok piacára

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak maradtak, már kora tavasszal kezdtek visszatérni a vevők is, s reméli, hogy őszre ismét felpörög a piac.

A lakáspiac prémium szegmensében a jelenlegi árak 100-200 millió forintnál kezdődnek, s 2-3 milliárd forint körül tetőznek, a befektetési ingatlanok, szállodák vagy akár irodaházak ugyanakkor ennél sokkal magasabb áron kelnek el. Az ide sorolt ingatlanok nem csupán e miatt emelkednek ki a mezőnyből. Mindegyiknek van valamilyen különlegessége, akár az elhelyezkedése, mérete, felszereltsége, története, az építésének minősége, vagy a hozzá tartozó szolgáltatások, melyek különösen vonóvá teszik.

Az ide sorolható házak, lakások legtöbbje teljesen egyedi, ahogy a potenciális vevőik is legtöbbször valami kifejezetten hozzájuk illőt keresnek. Emiatt a prémium szegmens általában jóval mérsékeltebben reagál a piac általános rezdüléseire.

A mostani lakáspiaci lejtmenet esetében ez azt jelentette, hogy a megtorpanás rövid ideig tartott, és az árak sem indultak el lefelé. Ahogy Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere felidézte, ugyan itt is érezték 2022 nyarától, hogy a vevők kivárnak, az árak esésére számítanak, de ez nem következett be. Az eladók ugyanis nem engedtek, maguk is kivártak. Míg a széles piacon, a “tömeglakásoknál” már húsz százalékos alkulehetőségekkel is lehetett találkozni, itt még maga az alku sem vált jellemzővé.

Ahogy világossá vált, hogy nem lesz áresés, idén február-márciusban elkezdtek visszatérni a vevők. Egyes kategóriákban, ahol általában szűkebb volt a választék – mint például a budai villáknál, vagy az újépítésű lakásoknál –, már most is folyamatos és az egy évvel korábbit meghaladó az érdeklődés, bár a 2021 év végi szintet még nem éri el.

Heinrich Krisztina egyetlen kivételt említ, a főváros agglomerációját, az ottani kereslet megtorpanása a mai napig tart, a luxuskategóriában egyedül ott nem állt helyre

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs