Visszakerül helyére a Bataclan-áldozatoknak emléket állító, ellopott Banksy-graffiti

Visszakerül Franciaországba a párizsi Bataclan-áldozatoknak emléket állító Banksy-graffiti. A műre júniusban találtak rá egy Rómához közeli tanyán, másfél évvel azután, hogy ellopták a francia fővárosból. A gyászoló lányt ábrázoló festmény a párizsi Bataclan koncertteremben öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket.

A képet, amelyet 2018-ban a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festett a névtelenségbe burkolózó, ámde világhírű brit alkotó, június elején találták meg a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában. A Gate of Banksy című alkotást ideiglenesen az olaszországi francia nagykövetségnek otthont adó, római Farnese-palotában állítják ki. A festmény hazaszállításának időpontjáról és körülményeiről egyelőre nem közöltek részleteket.

2015. november 13-án a Bataclan koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt. Tavaly januárban, akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” lopták el a képet, amelyet egy teherautón szállították el. Idén június végén több embert is őrizetbe vettek Franciaországban az üggyel kapcsolatban.

Banksy első munkái a kilencvenes évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

(MTI)

Kiemelt kép: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs