Világosítsa fel otthona belső terét a megfelelő mennyezeti lámpákkal

A mai modern házak nagy része már előre be van kábelezve a Volino mennyezeti lámpákhoz, amelyeket minden szoba közepére telepítenek. De, hogy egyáltalán milyen típusú mennyezeti lámpatest a legjobb?

Ma már gyakori, hogy üvegkupola lámpákat látunk, mivel egyre több barkácsfelújító és építőipari vállalkozó ragasztja őket szinte mindenhová és bárhová, amikor csak lehetősége van rá. Azonban tényleg nincs szükség arra, hogy megelégedjen ezekkel az általános kupolafényekkel, figyelembe véve a mennyezeti világítás kreatív és egyedi kialakításait, amelyeket most a piacon találhat. A jó hír az, hogy különböző csodálatos kivitelben és stílusban is jönnek. 

Olvassa el ezt a rövid útmutatót, hogy segítsen a tökéletes mennyezeti lámpatestek megvásárlásában, amelyek kiegészítik a belsőépítészeti elemeket. 

Alapvetően háromféle világítás létezik, ezek az akcentus, a környezeti és a feladatvilágítás. A mennyezeti lámpatesteket általános vagy környezeti világításra használják, ami azt jelenti, hogy elég világosnak kell lenniük, ha egyszer világítanak. Az olyan helyeken, mint a szekrények és a folyosók, gyakran ezek az egyedüli fényforrások.

Milyen alacsonyra kell akasztani a mennyezeti lámpát?

A belsőépítészek különböző képleteket használnak a különböző mennyezeti lámpatestekkel történő világítási méretek kiszámításához. Azonban csak egyetlen számot kell megjegyeznie, amikor mennyezeti lámpatesteket vásárol, és ez nem más, mint a hét. Ha valaki a mennyezeti lámpája alatt sétál, annak alja nem lóghat 7 lábnál vagy 84 hüvelyknél alacsonyabban a padló felett. Mérje meg a mennyezet magasságát, és vonjon le 84 hüvelyket, hogy megkapja a mennyezeti lámpatest maximális magasságát. 

Mi az ideális fényerő a mennyezeti lámpákhoz?

Kérdezzen meg bármelyik belsőépítészt, és biztosan azt fogja mondani, hogy egy helyiségben több világítótest is legyen. A különböző típusú lámpatestek kombinálásával hívogató hangulatot teremthet, miközben gondoskodik arról, hogy minden feladatkörben megfelelő megvilágítás legyen. 

Alapvetően háromféle világítás létezik, ezek az akcentus, a környezeti és a feladatvilágítás. A mennyezeti lámpatesteket általános vagy környezeti világításra használják, ami azt jelenti, hogy elég világosnak kell lenniük, ha egyszer világítanak. Az olyan helyeken, mint a szekrények és a folyosók, gyakran ezek az egyedüli fényforrások. A lakóterekben és a hálószobákban a mennyezeti lámpatestek jól működhetnek lámpákkal, amelyek további környezeti fényt és feladatvilágítást biztosítanak.  A fényerőszabályozó kapcsolók okos kiegészítői lehetnek, amelyekkel a mennyezeti lámpatestek azonnal lágy akcentusvilágítássá alakíthatók. 

Válasszon egy mennyezeti lámpatestet, amely elég fényes a helyiséghez a lumen néven ismert világítási szabvány használatával. Győződjön meg róla, hogy ismeri a szoba négyzetméterét. Egyéb dolgok, amiket nem szabad elfelejtenie, a következők:

 • A konyháknak és étkezőhelyiségeknek 30-40 lumenre van szükségük négyzetméterenként. 
 • A folyosókon, hálószobákban és lakóterekben 20 lumenre van szükség négyzetméterenként. 

A szükséges lumeneket meg kell szorozni a szoba négyzetméterével. Például egy 10 láb x 12 láb méretű hálószoba esetében 2400 lumen fényre van szüksége. Minden izzó más-más fényerősségű, ezért ne felejtse el a csomagoláson megnézni a lumeneket. Használja az alábbiakat hasznos útmutatóként:

 • 40 watt = 450 lumen
 • 60 watt = 800 lumen
 • 75 watt = 1100 lumen

A 10 láb x 12 láb hálószobához hat darab 40 W-os izzóval vagy négy darab 60 W-os izzóval ellátott mennyezeti lámpát használhat. A LED-es mennyezeti lámpatestek esetében válasszon egy 2400 lumenes lámpát.  

A lakóterekben és a hálószobákban a mennyezeti lámpatestek jól működhetnek lámpákkal, amelyek további környezeti fényt és feladatvilágítást biztosítanak.

Süllyesztett mennyezeti lámpa

A süllyesztett lámpák közvetlenül a mennyezetre vannak felszerelve, rés nélkül, ami ideális az alacsony mennyezetű helyiségekbe. Ezek a lámpák könnyen felszerelhetők a meglévő vezetékek használatával. A nagy átmérőjű süllyesztett lámpatestek elrejthetik a kisebb vagy régebbi lámpatestek által a mennyezeten hagyott nyomokat. Mivel ezek szorosan illeszkednek a mennyezet felületéhez, ezek a lámpatestek más előnyöket is kínálnak:

 • Alacsony profilú lámpatestek, amelyek 7-8 láb magas mennyezetekhez alkalmasak
 • Könnyen karbantartható, mivel nem halmozódnak fel könnyen a rovarok vagy a por.
 • Biztonságosabb a gyermekszobákban és a nagy forgalmú területeken. 
 • Olyan helyekre szerelhető, ahol az embereknek a lámpatest alatt kell közlekedniük, például szekrényekbe, folyosókra, konyhákba és hálószobákba.
 • Divatos kivitelek, mint például arany, sárgaréz és fekete, hogy illeszkedjen az otthon többi világítótestjéhez
 • Megfizethető és praktikus minták széles választéka 

Félig süllyesztett mennyezeti lámpa 

A félig süllyesztett mennyezeti lámpatestet rövid szárral és mennyezeti baldachinnal szerelik fel, amely a mennyezetről függeszti fel. A mennyezet és a lámpatestek közötti rés miatt a legtöbb stílus lefelé és felfelé is világít. Sok félig süllyesztett mennyezeti lámpatest több környezeti fényt hoz létre.

Bár a félig süllyesztett mennyezeti lámpatestek gyorsan és egyszerűen felszerelhetők a meglévő vezetékekre, kerek baldachinjuk csak 4-6 hüvelyket fed le a mennyezetből. Ha le szeretné cserélni régi világítását, akkor új festékréteget vihet fel a mennyezetre. A félig süllyesztett mennyezeti lámpatestek további közös jellemzői a következők:

 • Alacsonyabb lógóhossz 8-12 lábas mennyezetekhez
 • Tökéletes előcsarnokok, bejáratok, folyosók, szekrények, konyhák, hálószobák és fürdőszobák számára.
 • Alacsonyabb belmagasság esetén ágy vagy étkezőasztal fölött is használható.
 • A mennyezeten lévő fényminták segítik a hangulatot 
 • Világosabb megvilágítás, ha a fény visszaverődik a fehér mennyezetről
 • Könnyebb hozzáférés az izzócseréhez
 • A tervezési stílusok széles választékát kínálja
 • Egyes stílusok gyakori portalanítást igényelnek. 

Az ilyen típusú mennyezeti lámpatestek további hosszúságukkal több dekoratív részletet biztosítanak. 

Bár a mennyezeti lámpatesteknek nem kell minden helyiségben egyformának lenniük, mégis azonos színűnek, stílusúnak és méretarányúnak kell lenniük. Ne keverje a nagyon egyszerű stílusokat rendkívül díszes darabokkal.

Mennyezetközeli modern világítás LED-ekkel

Az energiahatékonyabb LED-ek a mai világítási piac legújabb kiegészítői. Ezek a beépített LED-es lámpatestek nem igényelnek karbantartást, és akár 15 évig is eltarthatnak. Az innovatív technológia lehetővé teszi a tervezők számára, hogy modern, minimalista világítást hozzanak létre. 

A vékonyabb profilok ideálisak az alacsonyabb mennyezetekhez, a fényes LED-izzók pedig nagy megvilágítást biztosítanak. A beépített LED-es lámpatestek kompatibilis fényerőszabályzóval párosítva hangulatvilágítást teremthetnek.  

Tippek a mennyezeti lámpák keveréséhez és illesztéséhez

Íme, néhány szakértői tipp, amely segít Önnek a tökéletes világítás kialakításában:

 • Használja a meglévő építészeti és berendezési tárgyait útmutatóként. 
 • Mérje meg a mennyezet magasságát, hogy tudja, mi illik hozzá a legjobban. 
 • Bár a mennyezeti lámpatesteknek nem kell minden helyiségben egyformának lenniük, mégis azonos színűnek, stílusúnak és méretarányúnak kell lenniük. 
 • Ne keverje a nagyon egyszerű stílusokat rendkívül díszes darabokkal. 

Vásárolja meg a legjobb mennyezeti lámpákat, hogy feldobja belső terét!

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: