VAKÁCIÓÓÓÓÓ: Irány a nyár!(x)

Az idei nyáron új értelmet nyer a SZABADSÁG fogalma, hiszen hosszú hónapok bezártsága után úgy tűnik, végre magunk mögött hagyhatjuk a karantént, és megtörhetjük a négy fal egyhangúságát. De bármilyen türelmetlenül vártuk is ezt a pillanatot, nem tanácsos kapkodni. Olyan aprónak tűnő, de fontos részletekre is oda kell figyelni, mint az úti patika, aminek egyik alapkelléke a hasmenés hatékony ellenszere. Elmondjuk, miért.

A hasmenés a leggyakoribb kéretlen útitárs

A vakáció gondtalan napjait számtalan bosszantó dolog akaszthatja meg: egy elveszett útlevél, bőrönd vagy pénztárca, egy rosszul megválasztott szállás vagy akár egy baleset. Ezek azok a dolgok, amikről szívesen feltételezzük, hogy velünk nem történhet meg, mégis számolunk velük. Ám furcsa módon az utazók leggyakoribb betegsége valahogy mindig felkészületlenül ér bennünket, pedig az útra kelők 30-50%-át éri utol a hasmenés. MIÉRT?

Aki külföldre utazik, többnyire felkészül arra, hogy számára szokatlan körülményekre számíthat, hiszen más ízek és szokások várják, gyakran még az időzóna és az éghajlat is eltérő. Ezt a szervezet eleve sokként éli meg, különösen, hogy olyan vírusokkal és a baktériumokkal találkozhat, amelyekkel addig még soha. Azt már kevésbé szokás figyelembe venni, hogy egy gondatlanul elkészített fogás, egy nem megfelelően előkészített étel, a nagy forgalmú helyek alacsony higiéniája belföldön is okozhat gondokat, különösen a legmelegebb nyári napokon. Megtörténhet a baj akár a helyi strandon, egy hangulatos kis büfében vagy éppen a gyerektábor nyüzsgésében, ahol a legkisebbek például nem mindig figyelnek oda a kézmosásra.

Enterol

Alapszabály, hogy: