Utazás – Elhagyott borospincékből turisztikai élményhegyek

A lényege a következő: találóan “Weinidylle” nevet kapott az a kezdeményezés, amelynek keretében a határon inneni és osztrák oldalon túli szomszédos dombvidékek szőlőhegyein, elárvult borospincéket lehet ezentúl látogatni. Méghozzá nem úgy, hogy ott támasztja az ajtófélfát a borosgazda, és töltögeti a poharakba a jóféle nedüt, miközben egyre csak mesél és mesél, hanem ezeket a szőlőhegyek lankáin megbúvó pincécskéket, apró présházakat ki lehet venni, és abban akár családdal, akár egymagában, vagy baráti társasággal kedvére megalhat az utazó.

A Weinidylle téma előadói

A Weinidylle téma előadói

Bor, táj, menedék

Erről hallhattunk részletes tájékoztatást azon a szakmai programon, amelyet az Utazás Kiállítás első, szakmai napján tartottak a Vasi Hegyhát-Rábamente régió közös kezdeményezésére, és ahol az első felszólaló V. Németh Zsolt miniszteri biztos, egyben a régió országgyűlési képviselője volt. Aki hangsúlyozta, most nem a professzionális agrárium kérdéseiről lesz szó, hanem olyan falusi szőlőhegyek, un. zártkertek megóvásáról, amelyek területileg ugyan nem tartoznak a híres magyar vagy osztrák borvidékekhez, azonban olyan gyönyörűek a maguk felfedezetlen szépségükben, annyira meseszerűek és érintetlenek, hogy igazi “korokon átívelő menedék és ellenvilág”. A politikus azt is megjegyezte e programmal kapcsolatban – amelyet Weinidylle bor élményrégióként hívnak -, hogy miközben szolgáltatást nyújtanak a szervezők, egyúttal páratlan kikapcsolódást, pihenést is kínálnak a jelentkezőknek. A szőlőhegyek hazánk és a szomszédos osztrák táj szerves része, amelyet óvni, védeni, megmenteni kell, hangsúlyozta. Végül azt is elmondta, az elmúlt időszak alatt 450 hasonló léptékű pályázat nyert anyagi segítséget, mintegy 5 milliárd forintot osztott szét az illetékes tárca, hogy a régi korok szép és féltett kincsei, emlékei fennmaradhassanak az utókornak, és ne pusztán fotók alapján kelljen megtanulnia majd a következő nemzedéknek, hogy mi is az a szőlőspince, vagy a domboldalban megbúvó apró présház.

3 régió 100 pincéje

Osztrák részről is voltak felszólalók a közös rendezvényen: Dél-Burgenland képviseletében Thomas Schreiner, a Weinidylle Südburgenland Egyesület elnöke, valamint Johann Weber, a helyi Naturpark

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs