Újra megnyitották a kabuli repülőteret belföldi járatok előtt

Újra megnyitották a kabuli repülőteret belföldi járatok előtt szombaton: az Ariana afgán légitársaság repülőgépei Kabul és Herát, Mazari-Saríf, valamint Kandahár között közlekedhetnek – számolt be a vállalat a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Korábban Katar afganisztáni nagykövete elmondta, hogy a műszaki helyzet felmérését követően egy katari szakértői csoport segítségével megnyitották a kabuli repülőteret a segélyszállítmányok előtt – számolt be az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna. Az afgán hatóságokkal együttműködésben sikerült helyrehozni a légikikötő kifutópályáját – mondta el a nagykövet.

A külvilág felé köldökzsinórként szolgáló kabuli repülőtér megnyitása elsődleges fontosságú volt a tálibok számára, akik igyekeznek helyreállítani a rendet azután, hogy augusztus 15-én meglepetésszerűen, harc nélkül elfoglalták az afgán fővárost.

A légikikötő azóta zárva van, hogy evakuálták az országban élő amerikai és nyugati állampolgárok többségét, illetve azokat az afgánokat, akik segítették a szövetségeseket az afganisztáni háborúban. A művelet során tízezreket menekítettek ki, de még is így ezreket kellett hátrahagyni, miután augusztus végén véget ért az evakuáció. A tálibok azt ígérték, hogy bárki szabadon távozhat az országból.

(MTI)

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs