Újabb Kolodko miniszobor jelent meg Budapesten

Az Ungvárról indult szobrász néhány hónappal ezelőtt valóságos szoborsorozattal szórta meg Budapestet, egyébként legnagyobb részt Erzsébetváros önkormányzata megrendelésére. Augusztusban Rejtő Jenő Tizennégy karátos autója, Noé bárkája, valamint a New York Kávéházat övező legendára emlékeztető búvár, szeptemberben pedig a Szomorú vasárnapot is jegyző, tragikus véget ért Seress Rezső és egy holdautóval guruló űrhajós alakja jelent meg az utcákon. Az azóta beállt két hónapos csendet a szobrász tegnap újabb munkával törte meg, hiszen a Szabadság téri szovjet emlékműtől (Antal Károly, 1945) néhány lépésnyire, a tér Vécsey utca felé néző oldalán egy bronzpárnára helyezett aprócska usankát helyezett el – írja a 24.hu.

Épp olyat, mint amilyet a Vörös Hadsereg katonái évtizedeken át hordtak, sőt, az utód Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői, illetve számos másik ország is rendszeresített. A Tamanszkaja hadosztály egyik katonája egy Moszkva melletti bázison, 1992. januárjában. A szerdai nap folyamán végzett munkát az este folyamán egy alig néhány másodperces videóval jelentette be. A képsort a szovjet himnusz angol nyelvű verziója kíséri.

A Kolodko munkásságát ismerők számára a téma és az elhelyezés is meglepő lehet, hiszen a művész korábban nem próbálta még feldolgozni a XX. századi történelem ezen szeletét, sőt, a hetedik kerület – az elmúlt három hónapban kihelyezett öt munka közül négy itt látható – előző polgármestere, a Fidesz színeiben indult Vattamány Zsolt szeptember végén kijelentette: Erzsébetváros nem csak a legtöbb tűzfalfestményt, de a legtöbb miniszobrot is szeretné a magáénak tudni, így kevesen számítottak egy, az Országháztól mindössze néhány lépésnyire, a Honvéd és a Vécsey utca kezdete közt rejtőző darabra.

Mihajlo Kolodko fővárosi munkáinak száma ezzel húszra nőtt, melyek itt, a Köztérkép oldalán nézhetők végig.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs