Túlélte a Titanic és a Britannica tragédiáját is

Az Angliában élő Violet Jessop 16 évesen vesztette el az édesapját, és amikor édesanyja is megbetegedett, neki kellett átvenni a családfenntartó szerepét. Anyja nyomdokain hajóra jelentkezett stewardessnek, de a magas, csinos lányt eleinte senki nem akarta alkalmazni. A szakmában általában középkorú nők dolgoztak, egyik állásinterjúján kerek perec meg is mondták neki: azért nem veszik fel, mert vonzó külseje komoly gondokat okozhatna a legénységgel és az utasokkal való kapcsolatában – írja a Múlt-kor.hu.

Mikor azonban elhagyta a sminket, és idősebb hölgyek öltözékébe bújt, 19 évesen, 1908-ban megkapta első állását, nem sokkal később pedig már az RMS Olympicen dolgozhatott. A hajó egyike volt a White Star Line brit hajózási társaság három fényűző óceánjárójának. Az Olympic hatodik útján, 1911. szeptember 20-án bekövetkezett Violet első balesete: az Olympic az Anglia déli partjainál található Wight-sziget közelében összeütközött a HMS Hawke-kal.

A két hajó egymás mellett haladt az angol szárazföldet és a Wight-szigetet összekötő szorosban, a Solentben, amikor az Olympic jobbra fordult, ez pedig annyira váratlanul érte a Hawke kapitányát, hogy nem tudta kikerülni az ütközést. Bár az Olympic hajótestén két nagy lyuk is keletkezett, az ütközésnek nem voltak halálos áldozatai, sőt még csak súlyos sérülés sem történt, és az óceánjáró segítség nélkül visszatért Southamptonba.

Csecsemővel a karjában menekült a Titanicról

Ezt követően Violet barátai unszolására az RMS Titanicon vállalt állást, a fedélzeten volt az elsüllyeszthetetlennek hitt monstrum utolsó útján is – a tragikus pillanatban éppen aludt.

Felriadva a fedélzetre sietett, itt egy ideig egy másik stewardessel nézte, ahogy a nőket és a gyerekeket a mentőcsónakokba tessékelik, majd egy tiszt őket is besegítette az egyikbe, hogy a hajó női utasai lássák, nincs mitől félniük. Amikor már elkezdték lefelé engedni a mentőcsónakot, a tiszt váratlanul egy kisbabát nyomott Violet kezébe.

Karjában a csecsemővel a stewardess a mentőcsónakból volt szemtanúja a Titanic süllyedésének: „Az egyik hatalmas kürtő félelmetes robajjal

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs