Több tízezren vonultak Franciaországban a nők elleni erőszak megfékezéséért

Franciaországban idén 116 nőt ölt meg az exe vagy jelenlegi párja, és több mint harminc városban tüntettek tízezrek szombaton azért, hogy a kormány tegyen valamit a nők elleni erőszak megfékezése érdekében – áll az MTI tudósításában.

A menetet több mint hetven feminista és jogvédő szervezet felhívására szervezték, és többen a meggyilkolt szerettük fotójával a magasban vonultak.

A francia kormány szeptember elején hívott össze egy konzultációt a családon belüli erőszakot megfékezni hivatott intézkedésekről, a kerekasztal pedig hétfőn zárul, és Edouard Philippe kormányfő várhatóan konkrét intézkedéseket jelent be. A jogvédők az eddigi 361,5 millió euró helyett egymilliárd eurót követelnek a nők elleni erőszak küzdelmének támogatásáért.

Fotó: Jerome Leblois / Hans Lucas / AFP

Már nem bírjuk számolni az olyan eseteket, amikor a nők megölése megelőzhető lett volna. A felvonulás célja, hogy a kormány végre meghozza a kellő intézkedéseket

– írták a szervezők a Facebookon.

Az AFP összesítése szerint 2019-ben 116 nővel végzett a párja, tavaly 121 nő vesztette életét családon belüli erőszakban. Ezen kívül évente mintegy 213 ezer nagykorú nő szenved el fizikai vagy szexuális bántalmazást Franciaországban a volt vagy jelenlegi párjától.

Fotó: Jerome Leblois / Hans Lucas / AFP

A francia tüntetéssel párhuzamosan Rómában szintén több mint tízezren vonultak a családon belüli erőszak ellen az Eggyel se többet elnevezésű olasz nővédelmi szervezet felhívására. Egy perces csenddel emlékeztek meg Daniela Charrasco 36 éves chilei utcaművészről, akit néhány napja gyilkoltak meg. Illetve a római főpolgármester ellen is felszólaltak, aki nemrég jelentette be az egyik legismertebb nővédelmi központ kilakoltatását, és hangsúlyozták, hogy az olasz nők 54 százaléka munkanélküli.

A szicíliai Palermóban pedig a hetvenes évekből származó feminista szlogeneket

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs