Tippek a téli regenerálódáshoz

A természet téli újjászületése nemcsak az élővilág számára hoz mélyreható változásokat, ránk is hatással van. Ilyenkor a napsütéses nappalokkal együtt a komfortzónánkat is hajlandóak vagyunk elhagyni és a saját magunk építette barlangba visszavonulni – ezért ez az időszak sok odafigyelést és önmagunkra fordított énidőt igényel. A téli bekuckózást érdemes magunkkal és az egészségünkkel kezdeni!

Fontos, hogy ne ötletszerűen, hanem tudatosan álljunk hozzá a változáshoz. Vizsgáljuk meg magunkat kívül-belül, vegyünk sorra minden, az év során hozzánk nőtt szokást, régóta őrzött érzést, vagy bent rekedt gondolatot. Döntsük el, hogy mit akarunk megtartani, tovább vinni belőlük a jövő évre, és mi az, amit 2020-ra szívesen lecserélnénk valami újra, vagy amitől inkább megválnánk. Tekinthetjük ezt egyfajta belső lomtalanításnak: ne ragaszkodjunk feleslegesen semmihez, de legyünk türelmesek önmagunkkal, ha mégsem tudunk elengedni valamit. Ahogyan valakit néhány plusz kiló vagy egy régi szerelem, sokakat a dohányzás kísér el hosszú éveken keresztül.

A nemzetközi felmérések adatai szerint több mint egymilliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon is több mint 2 milliós ez a tábor. Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros az egészségre, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. Nem véletlenül, hiszen ahogy a fenti számokból is látszik, ez a probléma a világon és hazánkban is a társadalom jelentős részét érinti. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy

cigarettázáskor nem csak a dohányosok saját szervezetét érik a füstben lévő káros anyagok, hanem a környezetükben tartózkodókat is.

Az evidencia, hogy a dohányzás káros az egészségre. Azt viszont már kevesen tudják, hogy pontosan mivel okoz bajt ez a rossz szokás. A legtöbben a nikotint kiáltják ki a betegségek kialakulásáért leginkább felelős anyagnak, pedig az elsődleges veszélyforrás nem más, mint az égés, és az égés során keletkező, a füstben lévő vegyi anyagok.

Bár csak kevesen vannak vele maradéktalanul tisztában, egy szál cigaretta meggyújtását követően több mint hatezer vegyi anyag keletkezik, amelyek jó része bejut a szervezetünkbe.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs