Telefonhasználatot figyelő kamerákat élesítettek Ausztráliában

Az ausztrál rendőrség legújabb fejlesztése mesterséges intelligenciát használ arra, hogy megállapítsa, mobilozik-e a kamera alatt áthaladó autós, vagy sem. Elsőként Ausztrália legnépesebb tagállamában, a Sydney-t és a főváros, Camberrát is magába foglaló Új-Dél-Wales-ben élesítették a megfigyelő rendszert.

A hatóságok úgy tudják, hogy ez a világ első ilyen rendszere, amelyet 2023-ig összesen 45 kamerásra bővítenek. Az eszközök nagyfelbontású képrögzítővel rendelkeznek és bármilyen időjárási körülmények között képesek az első üléseken ülőkről fényképeket készíteni. Ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy a képen illegális telefonálás látható, akkor azt tovább küldi és emberi jóváhagyás után postázzák a bírságot, amelynek összege 70 és 90 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollár között alakul.

Az első tesztidőszakon már túlvannak a hatásgok, ennek során fél év alatt százezer olyan vezetőt azonosítottak, aki illegálisan használta a telefonját vezetés közben. Andrew Constance közúti közlekedési miniszter a BBC szerint azt mondta, sokan még nem tudják, hogyan kell a telefonokat szabályosan és biztonságosan használni vezetés közben, de meg kell érteniük, hogy változtatniuk kell a viselkedésükön, mert a saját, az utasaik és a környezetük életét is veszélyeztetik.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs