TAP: 40 százalékkal több magyar utas az Azori-szigeteken

A Portugáliához tartozó 9 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1500 kilométerre fekszik Lisszabontól és mintegy 3900 km-es távolságra Észak-Amerikától. Egy tudósokat és civileket tömörítő non-profit nemzetközi környezetvédő közösség, az Earthwatch az első fenntarthatóan működő szigetcsoporttá választotta az Azorit tavaly, amelyre nagyon büszkék a helyiek – derült ki az úti cél egyik szintén felelősségteljes, kiscsoportos utakat szervező irodája, a Melo Travel képviselőjének prezentációjából, amelyet a TAP Portugal légitársasággal közösen tartottak hétfőn a Szabadság Bisztróban. Az Azori vezetése azon munkálkodik, hogy a turizmust fenntarthatóan fejlesszék és páratlan természeti örökségüket a jelenlegi formában őrizzék meg az utókor számára. Imázsfilmjükben csak a természetközeli szabadidős tevékenységeket népszerűsítik mint a  búvárkodás, túrázás, canyoning, bálna- és delfinles, hullámlovaglás, siklóernyőzés.

A magyar utasok körében is egyre népszerűbb az Azori-szigetek, tavaly 39 százalékkal bővült az odalátogató honfitársaink száma – mondta el Szolnok Péter a TAP képviseletében. São Miguel a legnagyobb szigetként 23 lagúnájáról, vulkanikus, természetes melegvizes fürdőhelyeiről és Európa legnagyobb teaültetvényéről nevezetes. A Föld hőjét a helyiek a gasztronómiában is hasznosítják, a gejzírhez közeli talajba ásott fémedényekben főzik meg tradícionális, tartalmas húsos-zöldséges egytálételüket, a Cocido das Furnast. A télen-nyáron és éjjel-nappal kiegyenlített, ingadozást alig mutató hőmérsékletű, csapadékos szubtrópusi klíma jellemzi az Azori-szigeteket, amelyeken 60 őshonos növényfaj él és a hazánkban csak nehezen nevelhető hortenzia úgy burjánzik mint nálunk a cickafark.

A szigetek között kakukktojásnak számít Santa Maria a maga félsivatagával, amely a vasas talajnak köszönhetően csodálatos vörös színekben pompázik. A közeli partokon mantarájákkal is úszhat az ember. A központi szigetek 5 kisebb földdarabból állnak. Faial (Horta) partjainál található a világ egyik legnagyobb bálnarezervátuma, ide a magyarok is szívesen látogatnak bálnalesre, és az óceáni áramlatoknak kevésbé kitett strandjait a családok is élvezhetik.

Az óceánközépi hátság részeként egyébként valamennyi sziget egy-egy bazaltvulkán. A legmagasabb tűzhányó a Pico-szigeten található, ez egyben Portugália legmagasabb pontja és sok turista éjjel mássza

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs