Tanársztrájk és a bérfagyasztó ellenkereset

A szakszervezetek nevetségesnek tartják a minisztérium érveit.

A Népszava megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ellenkeresetét, amit a Fővárosi Törvényszéknek nyújtott be, de a bíróság első fokú döntésében a sztrájkoló pedagógusok  mellé állt a még elégséges szolgáltatások ügyében.

A lap szerint az Emmi azt kérte, a bíróság utasítsa el az összes sztrájkkövetelést. Vitatta, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) van-e egyáltalán felhatalmazásuk a pedagógusokat, saját tagságukat képviselni.

A 45 százalékos béremelést okafogyottnak tartotta a kormány, noha csak a szakmai bérpótlékot emelte januárban 10 százalékkal.  

A kormány az óraszámok csökkentését is elutasította, szerinte az nem egyeztethető össze a köznevelés kiszámítható működésével.

Bár a sztrájkot jogellenesnek tartották a koronavírus-járvány miatt is, a Fővárosi Törvényszék kimondta, a sztrájk jogszerű. A végzés nem lett jogerős, mert az Emmi nem állt el a fellebbezéstől. A PSZ és a PDSZ szerint azonban az ellenkérelem „nevetséges”, az alapján kizárt, hogy a bíróság másodfokon a minisztérium javára döntsön.

A kormány szerint a hétfői sztrájk a jogsértő, a PSZ és a PDSZ szerint viszont a sztrájk szervezését akadályozni nem más, mint a joggal való visszaélés.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs