Svédország és Nagy-Britannia tüzérségi rendszerek Ukrajnának történő szállításáról egyeztet

MTI / EPA / Szputnyik / Orosz elnöki sajtószolgálat

Svédország csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott Nagy-Britanniával Archer típusú tüzérségi rendszerei eladásáról, így London Ukrajnának adományozhatja régebbi típusú, AS-90 önjáró lövegeit. Nagy-Britannia tizennégy Archer nagy hatótávolságú önjáró löveget vásárol – tájékoztatott közleményében a svéd kormány.

A Svédország által kifejlesztett Archer rendszer terepjáró járműre szerelt, teljesen automatizált ágyú, amelyet a páncélozott kabinban ülő legénység irányíthat.

Az Archerhez hasonló, páncélozott járművekhez és harckocsikhoz csatlakozó tüzérségi rendszerek növelik Ukrajna védelmi képességét és lehetővé teszik számára területek visszafoglalását,

jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

A brit kormány egy másik közleményben tudatta, hogy a tizennégy Archer rendszer „átmenetileg a Nagy-Britannia által Ukrajnának szállított harminckét AS-90 önjáró löveget pótolja”. London januárban jelentette be, hogy AS-90-eseket szállít Ukrajnának.

Svédország csütörtökön azt is közölte, hogy közvetlenül is küld Ukrajnának nyolc Archer rendszert, amelyet Kijev már hónapok óta vár.

Stockholm 16,9 milliárd svéd korona (596,6 milliárd forint) értékben kötelezte el magát Ukrajna katonai támogatására. Svédország februárban csatlakozott az Ukrajnának nehézfegyvereket ígérő számos nyugati országhoz, és bejelentette, hogy mintegy tíz Leopard 2 harckocsit, valamint IRIS-T és HAWK légvédelmi rakétarendszereket szállít Kijevnek.