Sebészrobotot mutattak be Semmelweis Egyetemen

Robotsebészeti program indulhat a Semmelweis Egyetemen – jelentette be Merkely Béla az egyetem rektora egy szerdán kiadott közleményben. Ebben azt írják, a Da Vinci Xi névre hallgató korszerű sebészrobotot a napokban ismerhették meg az egyetem munkatársai és hallgatói az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán.

Merkey a robotot bemutató eseményen azt mondta, a legnehezebb feladat egy ilyen projektnél a gépet működtető gyakorlott, multidiszciplináris sebészeti közösség összeállítása, valamint az eszköz finanszírozása. Hogy a jövőben a Semmelweis Egyetemen is elérhető legyen egy Da Vinci robotsebészeti eszköz, már összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség. Az eszköz a betegellátás mellett az oktatásban, a szakorvosképzésben is használható – áll az egyetem közleményében.

Ami a finanszírozást illeti, arról a Innovációs és Technológiai Minisztérium gondoskodik az egyetem oktatásgfinanszírozási szerződésn keresztül, ám mint írják: a tervek szerint a jövőben a beavatkozások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatásával is végrehajthatóak lesznek.

Az új műtéti technika segítségével elsősorban komplexebb urológiai, nőgyógyászati, hasi, valamint fej-nyaksebészeti operációk végezhetők majd, A Da Vinci tehát az orvostanhallgatók, sebész rezidensek képzése mellett a betegek számára is hatalmas előnyt jelent

– idézik közleményben a rektort.

Szijártó Attila, a robotprogramnak otthont adó klinika igazgatója arról beszélt, hogy a robotsebészeti program komoly fejlődést és modernizációt hozhat az egészségügyben, hiszen az eszköz segítségével a beavatkozások precízebben végezhetőek el, ráadásul a fejlesztés segítségével csökken a betegek kórházi ápolásának ideje, gyorsabbá válik a felépülés. A technológia ugyanakkor segíthet a fiatal sebészek képzésében és vonzóbbá teheti számukra a hazai munkavégzést is.

Harris Palaondas, a sebészrobotot forgalmazó SofMedica Life Saving Innovation ügyvezető igazgatója az eseményen egyebek mellett arról beszélt, hogy a vállalat 1994 óta működik. Európában négy országban (Románia, Görögország, Bulgária, Ciprus) vannak jelen, Magyarországon pedig idén április óta.

A régióban eddig összesen 33 sikeres robotasszisztált sebészeti programot fejlesztettek ki, és több mint 1 millió beteget kezeltek a cég

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs