Schmidt Mária: Az EU-n belüli összecsapások a marxista nyugat és a marxistátlanított kelet között folynak

A Szent István Intézet A következő ezer évért című konferenciáján tartott beszédet Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Balog Zoltán korábbi miniszter, református püspök. Néhány mondatot idézünk az MTI összefoglalójából. Hollik István arról beszélt, hogy

  • történelmi tapasztalat, hogy Európában demokratikus rendszer csak addig működött és tudott sikeres lenni, amíg a bibliai emberképen alapult. Amint eltávolították ettől, megszűnt a demokrácia, aztán előbb-vagy utóbb, mint a kommunizmus, az egész rendszer összeomlott. Ez a társadalmi kísérletezgetés több mint százmillió ember halálát okozta. E bukott rendszereket működtető, éltető ideológiák ma is velünk vannak, sőt – mutatott rá – a liberalizmusba bugyolált marxizmus ma is nyugat-európai fősodort jelenti.
  • Fel kell tenni azt a kérdést, hogy a kereszténység és ez a liberális gondolkodás békésen megfér-e egymás mellett. Itt egy szellemi természetű küzdelem elkerülhetetlen, mert a két világnézet alapállításai gyökeresen ellentmondanak egymásnak. Ezt az ütközetet meg kell vívni.

MTI/Máthé Zoltán

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kritizálta a liberalizmus minden tekintélyt leromboló viszonyulását, majd a jövőre vonatkozva azt sürgette, hogy szükség van a hívők és a nem hívők összefogására, mert annak hiányában a társadalmi feszültségek akár robbanáshoz is vezethetnek.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy