Rugalmas európai utazási szabályozást az irodák érdekében!

Az európai utazási irodák a jelen rendkívüli helyzetben a visszatérítési szabályok életszerű és rugalmas alkalmazását kezdeményezik. A Covid-19 vírusjárvány gyakorlatilag leállította a turizmust. Az utazási irodák az európai utazási szabályozás rugalmasabb alkalmazását kérik az Európai Bizottságtól.

A koronavírus járvány következtében napról napra lassul Európa gazdasága. Azok az elkerülhetetlen szabályozások, melyek a világjárvány miatt születnek, szigorúan korlátozzák a hétköznapi életet és gyakorlatilag teljesen leállították a turizmust. Ez az első olyan krízis helyzet, mely kiszámíthatatlan módon sújtja Európát, ezért az európai utazási irodák közössége arra kéri az Európai Bizottságot határozottan álljon ki az európai turisztikai ágazat mellett.

Gyors megoldásra van szükség a tömeges útvisszamondások miatt. Az utak visszamondása rendkívül nehéz likviditási problémát jelent, mely fizetésképtelenséghez vezethet számos utazásszervezőnél már a közeljövőben. Pawel Niewiadomski, az ECTAA* elnöke hangsúlyozta, hogy “az iparág vezetői együtt dolgoznak azon, hogy praktikus tanácsokkal segítsék az utasokat és az utazási vállalkozásokat, így azzal, hogy később felhasználható vouchereket adnak az utasoknak a részvételi díj készpénzben történő visszafizetése helyett. Szükség van arra, hogy az Európai Bizottság kivételesen biztosítsa az utazási rendelet alkalmazásának rugalmasságát. Ez mindannyiunk érdeke: utasoké, utazási vállalkozásoké, szolgáltatóké és a kormányoké egyaránt.” És hozzáfűzte: “Az utasok nem nyernek azzal semmit, ha az utazási irodák csődbe mennek és nem áll elegendő pénz rendelkezésre a részvételi díjak visszafizetésére.”

Az ECTAA arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy a tagállamok a 107(3)b TFUE rendeletben biztosított vészhelyzetre hivatkozással, támogassák az utazási irodákat és a teljes turisztikai ágazatot (személyszállítást, szálláshelyeket és egyéb más szolgáltatókat). Ahogy már Új-Zélandon, úgy Európában is elengedhetetlenül szükséges, hogy a kormányok a GDP jelentős részét támogatási csomagra fordítsák a Covid vírusjárvány negatív gazdasági hatása miatt.

Erős, pozitív üzenetre van szükség, ami hozzájárulhat a gazdaság helyreállításához. *Az ECTAA 29 európai ország utazási irodai szövetségeinek központi szervezete, mely 80 000 utazási vállalkozás, köztük a MUISZ tagok érdekeit képviseli Brüsszelben.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs