Ősfás paradicsomkertért feszült egymásnak egy városnegyed és Újbuda

Közel a Kosztolányi térhez egy elhanyagolt, de fákkal szegélyezett, romos volt sztk-épületekkel terhelt telek várja sora jobbra fordulását. Az önkormányzat soklakásos társasházat vizionál, a környékbeliek félnek a nagyarányú beépítéstől és a zöldfelület eltüntetésétől. Sok fa is áldozatul esne az építkezésnek, amit részben az államtól megkapott területen hajtanának végre, miután a kerület eladta egy vállalkozónak a területet. A helybeliek felvették a kesztyűt a ciklusokon átívelő projekt ellen.

Ki gépen vagy a Google Mapsen száll fölébe, annak térkép e táj, jól látszik a magasból, a Bartók Béla, a Nagyszőlős utca és a Bocskai út által határolt terület, ha nem is szellősen beépített, de megkapóan zöld része a XI. kerületnek. A zsúfolt, forgalmas főközlekedési utak szorításában 3-4 emeletes társasházak bújnak egymáshoz, ezzel kizárják a forgalmat és szmogot, port. Ezt fokozza, hogy az utcákat fasorok szegélyezik, és a házak udvarai is nagyrészt zöldek.

Egy átlagosnál zöldebb folt is szembeötlő lehet, ez az Ulászló, Vincellér, Kökörcsin, Zsombolyai utcák által határolt terület, annak is a Zsombolyai utca felé eső fele (a cím: Ulászló utca 58., mostantól a cikkben saroktelekként hivatkozunk rá). A fák még a telken lévő két alacsony épületet is leuralják. Hogy ez meddig marad így, az már olyan kérdés, ami foglalkoztatja, sőt feszültté teszi a környék lakóit, akik azért aggódnak, mert gyanújuk szerint a XI. kerületi önkormányzat ciklusokon átívelően dolgozik azon, hogy a meglévő épületek helyére egy sokemeletes társasház épüljön, sok zöldfelület beáldozásával.