Növekedésre számítanak idén az irodák

A nagy forgalmú magyar utazási irodák többségénél nőtt a 2020-as vagyoni biztosíték összege – derül ki a Budapesti Kormányhivatal Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztályának adataiból. A fővárosi kormányhivatal adatai szerint 2020. elején 22 olyan utazási iroda működött Magyarországon, amelynek 20 százalékos vagyoni biztosítékkal kell rendelkeznie. Kilenc iroda esetében nőtt ez az összeg az egy évvel korábbihoz képest, egy esetben csökkent, illetve megjelent egy új, a Neckermannal közös érdekeltségbe tartozó szereplő is ebben a körben.

A vagyoni biztosíték fontosságára általában egy-egy utazási iroda-csőd fordítja rá a figyelmet, 2019 őszén pedig megtapasztalhatta a világ, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Thomas Cook bedőlése miatt sokáig a legnagyobb magyar szereplő a N-U-R Neckermann-utazás Kft. sorsa is bizonytalan volt, mígnem a Central-csoport milliárdos tulajdonosa, Varga Zoltán közreműködésével biztosítottá nem vált a működése. A vállalat tavaly november óta már nem a Thomas Cook Austria, hanem a Central Turisztikai Holding Kft. tulajdona. A Neckermann, ahogy tavaly, idén is 3,4 milliárd forint vagyoni biztosítékot különített el arra az esetre, ha kártalanítania kellene a nemzetközi utasokat.

A vagyoni biztosítékok változásából arra lehet következtetni, hogy a nagy irodák jó évet zártak és bővülő 2020-ra számítanak. A Sun & Fun Holidays Kft. – amely egyébként a Thomas Cook csődje után 130 utast vett át a Neckermanntól és a Kartago Tours gépén utaztatta el őket Antalyába – 2 milliárd forintos biztosítékkal vág neki az évnek szemben a korábbi 1,5 milliárddal. Nőtt az Ibusz Utazási Irodák Kft. biztosítéka is 1,5 milliárdról 1,8 milliárdra, és az Anubis Travel Kft. is 1 milliárd forintot különített el csőd esetére, 140 millióval többet, mint egy évvel korábban. A Kartago Tours 2019-nek 1,2 milliárd forintos biztosítékkal futott neki, de idén már csak 1 milliárddal. Emögött azonban nem a bevétel csökkenése áll, hanem pusztán annyi, hogy a cég tavaly 6 milliárdos bevétellel számolt, de megálltak 5 milliárdnál és

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs