Nem lehet jó ma Manfred Webernek lenni

Eleve várható volt, hogy a német kormánypárt visszaesik, igazából régóta tartó folyamat ez, hiszen már a Bundestag-választásokon is visszaestek a korábbihoz képest, de a mostani még ennél is durvább. A német exit pollok szerint hét százalékpontot veszített a CDU/CSU, 28 százalékponttal vezetik pártok listáját. A szocdemek is rosszul állnak, 15 százalékon, ami majdnem 12 százalékos visszaesés az előző választásokhoz képest. Viszont a meglepő, hogy nem a szélsőjobbos Alternatíva Németországnak lett ennek az egésznek az igazi nyertese, hanem a zöldek.

A cardboard cut-out of top candidate of the European People's Party (EPP) Manfred Weber is on display next to a bowl with bottles of sparkling during the election evening at the the CDU headquarters in Berlin on May 26, 2019 following the European parliament election. - Europeans headed to the polls in their tens of millions as 21 countries chose their champions in a battle between the nationalist right and pro-EU forces to chart a course for the union. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A német pártstruktúra elég merev, pont ezért tudtak ennyire sokáig nagykoalícióban kormányozni a szocdemek a kereszténydemokratákkal, de egy ideje érezni, hogy ennek vége. És most tényleg vége lehet, mert a zöldek megelőzték a szocdemeket, amire korábban csak tartományi választásokon volt példa. Lehet, hogy a zöldhullámból nem lesz semmi, hiszen az egész EU-ban csak 4-6 mandátummal többet jósoltak nekik az eddigieknél, de Németországban működött az eleve a német zöldektől érkező kommunikációs stratégia, ami miatt ma mindenhol zöld hullámról beszélünk.

A holland exit pollok eddig azt mutatták, hogy Frans Timmermans csúcsjelöltsége rendesen felhúzta a holland szocdemeket, akik meglepetésre úgy nyertek az exit pollok szerint, hogy az első helyért elvileg Mark Rutte konzervatívjai, és Thierry Baudet szélsőjobbos pártja versenyzett volna. Manfred Weber híresen fakó sármja nem működött ennyire jól, mert hiába ő az egész EPP csúcsjelöltje, ha már a saját pártja is ennyire rosszul szerepel. Ezzel egyébként a csúcsjelöltsége is veszélybe kerülhet, mert a két nagy pártcsaládot az EPP számára optimista becslések is 20 mandátumnál kisebb különbségre várták egymástól. Ez most nagyobb lehet ennél. A német részvétel egyébként magas, most 59 százalék körül jár.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs