Nem bérelhetett népviseletet egy transznemű nő, mert „Hollókő zárt keresztény közösség”

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt a hollókői vállalkozót, aki nem volt hajlandó népviseletet bérbe adni egy transznemű nőnek – közölte a Háttér Társaság.

Eszter évekkel ezelőtt, hivatalosan is megváltoztatta nevét és nemét. Egy fotósorozat elkészítéséhez akart hollókői népviseletet kölcsönözni, így jutott el egy ruhakölcsönzéssel foglalkozó egyéni vállalkozóhoz. A bérbeadó először nyitott volt a kölcsönzésre annak tudatában is, hogy Eszter transznemű, pár nap múlva viszont megtagadta, arra hivatkozva, hogy „a fotózásnak híre ment a faluban és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket”, illetve „Hollókő egy zárt keresztény közösség”.

A vállalkozó az eljárásban arra hivatkozott, hogy nem állt rendelkezésére megfelelő ruha, de a vizsgálat során a hatóság megállapította, hogy ez nem igaz: korábban utalt rá, hogy van megfelelő ruhája, később viszont már a próbára sem adott lehetőséget. Azt is állította, hogy a falubeliek nemtetszése kapcsán csak magánvéleményét fogalmazta meg, de a hatóság szerint mindegy, hogy az elutasítás saját személyes meggyőződése, vagy mások – vélt vagy valós – ellenérzései miatt történt.

Eszter azt mondja, fontosnak tartotta a helyi vállalkozók, szolgáltatók és döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy nemi identitása miatt senkit sem lehet megfosztani egy szolgáltatás igénybevételétől. Különösen visszásnak tartja, hogy a keresztényi értékekre hivatkozva utasították el, ahelyett, hogy a keresztényi szeretet nevében bárkit szívesen fogadnának Hollókőn.

A hatóság a jogsértés megállapításán túl eltiltotta a vállalkozót a jövőbeni jogsértéstől. (Illusztráció: MTVA / Faludi Imre)

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs