Nagyon nem mindegy, hogyan készíti a karácsonyi menüt – az egészségébe kerülhet!

A Nielsen egy nemrég készített, nemzetközi felméréséből kiderült, a magyar nők 44 százaléka válaszolta azt, hogy a legnagyobb stresszforrást számukra karácsonyi előkészületek jelentik, köztük a főzés. Pedig a megkérdezettek akkor még nem is olvashatták egy amerikai kutatás legfrissebb és meglehetősen rémisztő eredményét!

A főzés közben elszabaduló beltéri légszennyezés olyan káros lehet az egészségre, mint egy nagyváros szmogos levegője – számolt be az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) találkozóján bemutatott eredményről a Financial Times.

A projektben részt vevő szakemberek egy, a University of Texas Austin kampuszán berendezett lakás levegőjét figyelték és monitorozták, a vizsgálat pedig – a többi közt – megállapította, hogy a főzések során a vártnál jóval nagyobb mértékű beltéri légszennyezés keletkezett. Még egy sima kenyérpirítás is nagyon erősen emelte a levegőben szálló finom részecskék mennyiségét. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 4 millió ember hal meg a tűzhelyek légszennyezése-okozta szív- és tüdőmegbetegedésekben.

Hogy csökkentsük a főzés légszennyezését, már azzal is sokat tehetünk, ha bekapcsoljuk a konyhában a szagelszívót, illetve, ha olyan karácsonyi – és aztán a minden napokban is alkalmazott – menükkel lepjük meg a családot, amelyek a legkisebb időráfordítást igénylik a gázrózsák lángjának bekapcsolásához és égetéséhez.

De ne gondoljuk, hogy a konyha és a főzés lenne az egyetlen olyan terület, ahol hatalmas károkat okozhat az égés!

A nemzetközi felmérések adatai szerint több mint egymilliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon is több mint 2 milliós ez a tábor. Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros az egészségre, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. Nem véletlenül, hiszen ahogy a fenti számokból is látszik, ez a probléma a világon és hazánkban is a társadalom jelentős részét érinti. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy cigarettázáskor nem csak a dohányosok saját szervezetét érik a füstben lévő káros anyagok, hanem a környezetükben tartózkodókat is.

Az evidencia, hogy a dohányzás káros az egészségre. Azt viszont már kevesen tudják, hogy

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs