Nagyon fáj, hogy mással van

Nehéz időszakban vagyok, ismét írok, szeretném megosztani a gondolataimat. Sokáig nem tudtam, mit csinál az exbarátnőm, akit még mindig szeretek. Megtudtam, hogy hol él, az ország másik felén van, lovakkal foglalkozik. Úgy érzem, hogy miattam ment ilyen messzire, de nem tudom, miért. A születésnapjára írtam neki sms-t, de nem kaptam választ, majd egy ismeretlen számról a barátjától kaptam egy üzenetet, hogy hagyjam békén az exemet, most már az ő barátnője. Utánanéztem a srácnak, és tényleg együtt vannak, láttam róluk képeket is. Nagyon összezuhantam, fáj, hogy mással van. Most azt gondolom, hogy elmegyek egy másik kontinensre élni, megpróbálom újrakezdeni, és bárhova is megyek, megpróbálom mindenhova kiposztolni, hogy ő is lássa. Remélem, hogy féltékeny lesz és vissza akar majd jönni hozzám. A szülőfalujába is sokat járok, majd kiposztolom, hátha honvágya lesz. Őszintén remélem, hogy egyszer átölelhetem, és elmondhatom neki, hogy mennyire sajnálok mindent.

Az olvasói levelet Bálinttól kaptuk, aki még decemberben írt nekünk levelet a magánéleti válsága miatt. Akor azt írta, a volt barátnője annyira nem akarja őt látni, hogy még az ajtóig se hajlandó menni, ha becsenget hozzájuk. A történet folytatódik, olvasónk továbbra sem tudja elengedni ezt a szerelmet.

Fél tőlem, többé nem akar látni

Ilyen az, amikor valaki képtelen elfogadni, hogy szakítottak vele.

Mit lehet tenni?

Ha valaki évekkel később sem tudja elfogadni, hogy a kapcsolatnak vége, akkor problémáról beszélhetünk, és ha az exbarátnő félelemből az ország másik végére költözött, akkor komoly problémáról van szó. Olvasónk régóta nem tud kilépni abból a helyzetből, hogy a volt barátnője megszakított vele minden kapcsolatot, és most is csak aszerint változtatna az életén, hogy neki bizonyítson, vagy hogy neki fájdalmat okozzon. A volt barátnő továbblépett, és ez igen fájdalmas élmény lehet – viszont a jó szerelem abban mutatkozik meg, hogy boldognak akarjuk a másikat látni, akkor is, ha mi ezt nem tudjuk megadni neki. A kényszeres viselkedés mögött nagy valószínűséggel megszállott szerelem van.

A megszállott szerelemre jellemző, hogy igen intenzív érzelmek uralják az illetőt, egyszer repül a boldogságtól, azután hirtelen szenved a boldogtalanságtól. Általában alacsony önértékelésű emberekre jellemző, akik bizalmatlanok és féltékenyek is. Ez a szerelem a birtoklásról szól.

Az angolban obsessive love syndrome-nak nevezik, azaz megszállott szerelem szindrómának, ami mentális betegséggel társul együtt, ezért is fontos beszélni erről. A tünetei a következők:

 • rögeszmés gondolatok az adott személyről
 • kifejezetten csak az az egy ember vonzó számára
 • azt érzi, meg kell védenie az adott személyt
 • extrémen féltékeny minden interakcióra, téveszmésen
 • kevés az önbizalma
 • birtoklásra irányuló cselekedetek és gondolatok
 • nehéz baráti kapcsolatok
 • emailek, telefonhívások, üzenetek az adott személynek
 • az adott személy tevékenységeinek figyelemmel kísérése, ellenőrzése.

Nem lehet megnevezni egyetlen okot sem ennek a kialakulásáért, több dolog is közrejátszhat, szélsőséges esetben akár a borderline személyiségzavarhoz is kapcsolódhat. Az is lehet, hogy ideges és depressziós időszakok váltják egymást, rendkívül nagy szerelem érzése váltakozhat az extrém megvetéssel.

A megoldás az, ha pszichológus segítségét kéri olvasónk, feltehetően családból hozott problémák, kötődési zavar, vagy akár függőségek is állhatnak ennek a viselkedésnek a hátterében. Terápián akár egyénileg, akár csoportosan is van lehetőség a tünetek impulzivitását csökkenteni, sok esetben gyógyszeres terápiával egészítik ki a kognitív viselkedésterápiát. Az lenne a legjobb, ha mihamarabb segítséget kérne, hiszen az exbarátnő pasijának Facebook-oldalát nézegetve biztosan boldogtalanság és reménytelenség érzése lehet úrrá olvasónkon. Nehéz lehet ezt feldolgozni, de a barátok és a szeretetteljes saját élmények sokat segíthetnek. Találkozzon minél többet a barátaival, beszéljen velük az érzéseiről, ne arról, hogy mit csinált, vagy mit nem tett a lány, hanem arról, hogy hogyan érzi magát ettől az egésztől. A barátok, a család szeretete ilyen helyzetben nagyon fontos, hiszen krízist, kudarcot él meg, szüksége van mások támogatására.

A jövőbeni terveket illetően csak akkor van értelme bárhova költözni vagy bármilyen képeket feltölteni bárhova, ha valóban saját magáért, a saját életének boldogabbá tételéért teszi, nem pedig hátsó szándék miatt. Ha csak az motiválja a költözésre vagy a fotózgatásra, hogy bántsa a volt barátnőjét, ha mindent csak azért csinálna, hogy neki bizonyítson, akkor nehezen fog tudni továbblépni, és új barátnőt találni. A nyitottság, a randizgatás kiút lehetne a helyzetből, de úgy tűnik, komoly blokk alakult ki olvasónkban az exbarátnő miatt. Mindenki a saját boldogságáért felelős, olvasónk is, és ha azt várja, hogy az hozza el a boldogságot, ha újra egymás karjaiba rohannak, akkor szinte 100%, hogy kudarc lesz a vége.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az [email protected] email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

  Nincs