Müller Cecília: Pest megyében 81 százalékkal nőtt egy hét alatt a fertőzöttek száma

„Csúcsokat döntögetünk napról napra” – fogalmazott az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília, hozzátéve: a járvány legkritikusabb heteit éljünk. „Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy elhunytak számát csökkentsük” – mondta a tiszti főorvos.

Kifejtette, hogy a brit vírusmutáns nemcsak fertőzőbb, de súlyosabb megbetegedést okoz. A nyilvántartott fertőzöttek 6,3 százaléka  kórházi kezelésre szorul, a kórházak telítődnek, rendkívüli terhelésnek vannak kitéve. A betegség sok esetben fiatalokat is súlyosan érint, és nem csupán olyanokat, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Nem lehet megmondani, meddig tart a harmadik hullám felívelő szakasza, de szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítő anyaga, és ahol stagnál, ott is nagyon magas szinten, a 2020-as maximumon vagy a felett van – mondta az országos tiszti főorvos.

Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen különösen nagy mértékű emelkedést mértek, így a következő egy-két hétig még  várhatóan nőni fog a fertőzöttek száma, ahogy az elmúlt héten is 55 százalékkal nőtt.

Az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 45 év, 55 százalékuk nő, 45 férfi az év 10. hetén.

Ezen a héten a fertőzöttek 21 százaléka budapesti, 18 százaléka Pest megyei, 6 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei volt.  Zala megyében terjedt legkevésbé a vírus, a fertőzöttek egy százaléka került csak ki innen.

Egy hét alatt  Pest megyében 81, Budapesten pedig 68 százalékkal nőtt az új fertőzöttek aránya.

Müller Cecília mindenkit arra kér, hogy fogadja el a számára felkínált oltást. „Nincs idő arra, hogy kivárjunk, nincs mit kivárni, mindegyik vakcina biztonságos és hatásos” – mondta.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs