Mostantól nehezebb növényt az EU-ba hozni

Az uniós szabályozás a szerbiai és az ukrajnai belépésre hathat ki leginkább negatívan, mert a belépők összes csomagját kötelezően át kell vizsgálni, ugyanakkor a szigorítás minden unión kívüli országra érvényes. Ennek megfelelően a repülőgéppel nem schengeni övezetből beutazóknak is kötelező átvizsgáláson kell átesnie a repülőtéren.

A növényeket, így akár egy kiló gyümölcsöt is csak akkor lehet az unió területére hozni, ha gondoskodtak a növényegészségügyi engedélyeikről – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már szeptemberben figyelmeztetett arra, hogy az év vége előtt bevezetik a szigorú szabályokat. Nem csak az EU-n kívüli országokból, de annak a külső területeihez tartozó Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete esetében is.

A szükséges vizsgálatot a származási ország illetékes hatósága végzi el, amelyről igazoló bizonyítványt állít ki. Ha ilyen dokumentum kíséri a növényt, növényi terméket és azon nem láthatók betegségre utaló jelek, akkor behozható a csomag.

A szabályozás az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben behozott növények, növényi termékek kapcsán. Ennek megfelelően bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unióba.

Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások.

A bizottság a honlapján nyilvánosságra hozta a tilalom alá eső növények, anyagok jegyzékét, amelynek első tétele az eke. Nem, ez nem egy vadonat új egzotikus növény, hanem az a fémből készült eszköz, amivel szántani szoktak.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs