Mosóporos zacskó és műanyag tányér is volt a Szardíniában partra vetődött bálna gyomrában

A nyolc méter hosszú bálna a hétvégén sodródott partra Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak.

A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. “Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a bálnának a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége is” – jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód. 

Porto Cervo, 2019. április 1. A SEAME állatvédõ szervezet által közreadott kép egy partra vetett bálna gyomrából kiszedett szemétrõl a Szardínián fekvõ Porto Cervo partjainál 2019. március 30-án. A nyolcméteres ámbráscet gyomrában 22 kilogramm emészthetetlen hulladékot, köztük klímacsövet, mûanyag edényeket, nejlonzacskókat, horgászzsinórokat, mosószer-csomagolásokat találtak, ami az állat pusztulását okozta. MTI/AP/SEAME Sardinia Onlus
MTI/AP/SEAME Sardinia Onlus

A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, és az elmúlt két évben legalább öt bálna halálát okozta a világon.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

Kiemelt kép: MTI/AP/SEAME Sardinia Onlus

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs